Kuba propustí půl milionu státních zaměstnanců

Na Kubě ztratí práci nejméně 500 tisíc státních zaměstnanců. Některé údaje mluví až o milionu zaměstnanců. Oznámily to kubánské oficiální odbory. Úřady komunistického státu zároveň údajně odbourají překážky pro malé soukromé firmy, aby nezaměstnaným pomohly najít uplatnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catedral de San Cristobal

Catedral de San Cristobal | Foto: Krasivaja

Kubánská vláda podle BBC zaměstnává asi 85 procent z více než tří až pěti milionů pracujících, údaje o jejich počtu se různí. Radikální omezení počtu státních zaměstnanců má přispět k oživení ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

opatrný.mp3

Je to nejdramatičtější ekonomický krok na Kubě od 60. let minulého století. V prohlášení odborů Kubánské dělnické konfederace se uvádí, že není dál možné udržovat při životě prodělečné státní podniky.

Vzhledem k tomu, že práceschopných je asi pět milionů Kubánců, znamená to, že o práci přijde do dubna deset procent z nich.

„Již od doby, kdy nastoupil do úřadu, mluví Raúl Castro o tom, že se na Kubě musejí provést reformy, které by umožnily efektivní provoz hospodářství. Zaměstnání bylo na Kubě dlouho povinnou záležitostí, ti, kteří nepracovali, mohli být dokonce pronásledováni za zahálku. To už je ale minulostí,“ říká Josef Opatrný, ředitel Střediska iberoamerických studií Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Nemyslím si, že by kvůli propouštění hrozily na Kubě jakékoliv nepokoje. Ekonomická situace je zde vážná již od začátku 90. let, od té doby se ale mírně lepšila. Většina Kubánců si kromě zaměstnání pomáhá, jak umí. Různě si přivydělávají. Důležité je také to, že se jedná o hispánskou zemi a tak jsou zde tužší rodinné vazby, než ve středoevropském prostoru. Rodinná výpomoc je na Kubě častým řešením problémů,“ vysvětluje Opatrný.

Vláda chce podle prohlášení zvýšit počet pracovních příležitostí v soukromém sektoru, umožnit, aby Kubánci mohli pracovat jako osoby samostatně výdělečně činné a zároveň mohli vytvářet nová družstva. Není ale zřejmé, jak konkrétně toho komunistická vláda chce dosáhnout.

„Z větších reforem mají bratři Castrové obavy. Podle mého názoru má Fidel Castro strach, že by se změnou ekonomickou došlo také ke změně systémové a to by na stará kolena jistě nerad viděl,“ dodává Josef Opatrný.

Vít Pohanka, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme