Katolická církev v Belgii se nechce omluvit za pedofilní kněží

Belgií otřásá skandál sexuálního zneužívání dětí kněžími. Speciální komise dostala přes 500 stížností zneužitých. 124 anonymních svědectví dokonce zveřejnila na internetu. Belgická katolická církev ale odmítá uznat vinu a chce, aby se z trestných činů odpovídali vinní kněží jednotlivě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Belgie

vlajka Belgie | Foto: Magdaléna Trusinová

„Církev odmítá učinit pokání," hlásá titulek na první straně deníku Le Soir. „Církev zklamala oběti," přidává další výtku list La Libre Belgique. „Vlažné kázaní arcibiskupa Leonarda," nadepsal svůj článek deník De Morgen.

Všichni kritizují církev za to, že neuvažuje o odškodnění obětí sexuálních choutek kněžích. Martyrium většiny zneužitých, převážně dnes už dospělých mužů kolem čtyřiceti nebo i sedmdesáti let začalo, když jim bylo dvanáct. Objevily se ale také případy, kdy byly zneužity děti ve věku pět nebo i dva roky.

Arcibiskup André Léonard odmítl kolektivní omluvu církve a nabídl vytvoření psychologického, usmiřovacího centra pro oběti. Belgická katolická církev zatím nemluví ani o případném odškodnění osob, kterým způsobila psychickou újmu.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme