V Haagu pokračuje slyšení ve sporu Gruzie s Ruskem

U mezinárodního soudu v Haagu dnes Gruzie předloží své argumenty ve sporu s Ruskem. Tbilisi zažalovalo Moskvu už v roce 2008. Obvinilo ji, že od devadesátých let na gruzínském území porušovala Mezinárodní konvenci o odstranění rasové diskriminace. V pondělí přednesli svou verzi u soudu zástupci Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka Gruzie a Kavkaz chrání zemi

Matka Gruzie a Kavkaz chrání zemi | Foto: Mika Lehtimaki

Gruzínská strana věří, že má v rukou všechny karty pro to, aby se na půdě soudu OSN dobila úspěchu. Tbilisi ve své stížnosti tvrdí, že Moskva po roce 1990 porušovala v separatistických enklávách Jižní Osetie a Abcházie různé body mezinárodní úmluvy, v regionech podle Tbilisi docházelo k etnickým čistkám, kterými trpělo gruzínské obyvatelstvo.

Gruzie podala případ k soudu během krátké války o Jižní Osetii s Ruskem v roce 2008, ujišťuje ale, že soud s konfliktem nesouvisí. Rusko ale tvrdí opak. Podle Moskvy navíc soud nemá pravomoc případ projednávat, protože mezi oběma zeměmi kvůli etnické diskriminaci nikdy neexistoval žádný spor.

Slyšení by měla skončit v pátek 17. září.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme