Rostlina s kovovým brněním

14. září 2010

Drobné evropské rostliny vyztužují své listy kovovým „brněním“. Originálním způsobem se tak brání bakteriální infekci.

Penízek modravý (Thlaspi caerulescens) je vytrvalá bylina s květenstvím bílých a nafialovělých květů. Patří mezi brukvovité rostliny a vyskytuje se po celé Evropě včetně České republiky. Penízky často rostou v místech bývalých dolů, kde půda obsahuje vysoké množství kovů. Jsou známé tím, že ve svých listech kumulují zinek, nikl a kadmium. Tyto kovy jsou potenciálně toxické a na otázku, proč je v sobě rostliny hromadí, nikdo dlouho nedokázal odpovědět.

Kovy však také mají antibakteriální vlastnosti a botanikové z Oxfordské univerzity prokázali, že rostliny toho využívají ke své ochraně. Nikl, zinek a kadmium posilují rezistenci penízků vůči patogenním bakteriím Pseudomonas syringae pv. maculicola. Kovy se hromadí především v takzvaných apoplastech - strukturách, které slouží k přenosu látek mezi jednotlivými rostlinnými buňkami a které bakteriím slouží jako vstupní brány infekce.

Životu v kovy zamořeném prostředí se však přizpůsobily nejen rostliny, ale i bakterie. Vědci zjistili, že bakteriální kmeny z rostlin, které rostou v bývalých zinkových dolech ve Walesu, snesou o mnoho vyšší koncentraci zinku než bakterie z jiných oblastí. Těžké kovy tedy mohou být součástí evolučních závodů ve zbrojení mezi rostlinami a mikroorganismy, které se je pokoušejí kolonizovat, říkají vědci.

Zdroj:PLoS Pathogens

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.