Evropská komise potrestá Francii za diskriminaci Romů

Evropská komise zahájí s Francií řízení pro porušení evropského práva. Oznámila to eurokomisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová. Francie si tvrdý postup Komise vysloužila repatriacemi nelegálních přistěhovalců, které - jak se ukázalo - prováděla podle etnického klíče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurokomisařka Viviane Redingová

eurokomisařka Viviane Redingová | Zdroj: ČTK

„Toto není drobné provinění v tak závažné situaci. Za 11 let mého působení v Evropské komisi se mi ještě nic takového nestalo. Toto je znevážení Evropské komise,“ prohlásila tvrdě eurokomisařka Redingová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oznámení Evropské komise zaznamenal v Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Osobně ji urazilo, že jí a dalším členům Komise tvrdili ministři francouzské vlády Pierre Lellouche a Éric Besson, že vysídlování Romů se neděje na základě jejich etnického původu.

Oběžník, který ale francouzská vláda rozeslala prefektům, dokazuje opak. Evropskou komisi hluboce urazilo takové jednání Francie.

„Komise proto nemá jinou možnost, než zahájit s Francií řízení pro porušení práva. Pro diskriminační uplatňování ustanovení směrnice o volném pohybu osob,“ uvedla s rozhodností v hlase komisařka Redingová.

Minulý týden Francii za diskriminaci Romů odsoudil i Evropský parlament. Teď musí Paříž počítat i s právními následky.

Komise Francii viní z toho, že diskriminačně uplatňuje směrnici o volném pohybu osob a že ji špatně převzala do svého vnitrostátního práva.

Je ale možné, že na vině je jenom francouzský právní šlendrián a že v tom nebyla zlá vůle diskriminovat Romy. To se teprve teď vyšetřuje, upřesnil ve vysílání Radiožurnálu bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák.

Na reakci Paříže se čeká

Jak přímo z Paříže informoval zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný, oficiální reakce zatím nepřišla. Francie vždy tvrdila, že je vše v pořádku a nebylo porušeno unijní ani francouzské právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Paříže ke kauze vystoupil v Odpoledním Radiožurnálu i zpravodaj ČRo v Paříži Jan Pokorný

„O víkendu se v médiích objevil oběžník, který vydalo ministerstvo vnitra z 5. srpna, podepsaný ředitelem kabinetu ministra pro hejtmany a prefekty. V oběžníku bylo sedmkrát použito slovo Romové, tedy označení pro jednu etnickou skupinu. Takže není pravda, že by operace nebyla namířena proti Romům,“ připomněl Pokorný.

Milan Kopp, Pavel Novák, Jan Pokorný, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme