Akční videohry zlepšují rozhodování

Hráči akčních počítačových her se rozhodují rychleji než ostatní lidé. A co je ještě důležitější, jejich rozhodování přitom není o nic méně přesnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Videohra (ilustrační foto)

Videohra (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Náruživí hráči počítačových her mají podle výzkumníků z Rochesterské univerzity vypěstovanou vyšší citlivost vůči dění kolem nich. Hry proto mohou zlepšovat obecné dovednosti, které využíváme při každodenních činnostech jako je multitasking, řízení auta, navigace nebo třeba čtení maličkých písmen. Nová studie také ukazuje, že akční počítačové hry zlepšují schopnost dělat rychlá a správná rozhodnutí.

Skupinu 18 až 25letých lidí, kteří nepatřili k pravidelným hráčům počítačových her, vědci rozdělili na dvě skupiny. První z nich nechali odehrát 50 hodin akčních videoher. Druhá skupina strávila stejnou dobu u strategické hry. Po tomto „tréninkovém období“ lidé prošli testováním rozhodovacích schopností. Výsledky studie ukázaly, že hráči akčních her se rozhodovali o 25 % rychleji. Procento správných odpovědí přitom bylo stejné jako u hráčů, kteří se bavili strategickou hrou.

Rozhodnutí nikdy není černobílé – mozek vždy potřebuje spočítat pravděpodobnost, říkají vědci. Domnívají se, že mozky trénovaných hráčů akčních her dokážou efektivněji shromažďovat zrakové a sluchové informace. Dříve tak dosáhnou prahového množství, které mozek potřebuje k tomu, aby se mohl rozhodnout.

Zdroj:Science Daily, Current Biology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme