Ministr John představil strategii boje proti korupci

Ministerstvo vnitra dnes představilo svou strategii boje proti korupci. V první fázi vnitro připravilo protikorupční manuály pro veřejnost a policii a vyzvalo k odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Dál chce ministr vnitra Radek John například novelizovat trestní řád tak, aby policie mohla používat odposlechy u korupčních kauz.

„Policie byla předchozími poslanci učiněna zcela bezzubou. Nemohla odposlouchávat korupčníky a všichni víme, že novináři odhalili všechny korupční kauzy přes odposlechy. Chyby minulých politiků je třeba změnit a legislativně policii rozvázat ruce. Jde i o institut účinné lítosti. Když člověk dal třikrát úplatek a počtvrté už toho má dost, tak to neoznámí. Kdyby platil ten institut, tak to oznámí,“ uvedl John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John, Jeroným Tejc a Václav Láska mluvili o programu boje proti korupci

Ministr vnitra dnes také představil svůj Poradní sbor pro boj s korupcí. Budou v něm odborníci ze státní správy, neziskového sektoru i zástupci profesních organizací.

Nečas: Balíček se může změnit

Protikorupční balíček Radka Johna se však ještě může změnit. Nevylučuje premiér a předseda ODS Petr Nečas. O plánu na boj s korupcí totiž podle Nečase ještě nejednala koalice.

„Je to názor, který není prodiskutován v rámci koalice. Čili všechny věci jsou otevřené a teprve se o nich bude diskutovat. Dojde samozřejmě na celou řadu změn, protože bude vyžadovat koaliční kompromis. Boj proti korupci považuji za klíčovou prioritu vlády a jsem předvědčený, že se dohodneme tak, abychom mohli prezentovat skutečně věrohodný protikorupční program,“ řekl Nečas.

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

John ve své strategii boje proti korupci plánuje několik etap opatření, které obsahují změny na straně policie, ale i plány na změny v zákonech. Policisté, kteří odhalí korupci, mají dostávat zvláštní odměny. Korupčníka by měl nově by měl nově odhalit například předstíraný převod majetku.

„Korupčník požádá třeba o sto tisíc, občan řekne, že si to rozmyslí, jde na policii, která použije institut předstíraného převodu majetku. Korupčník dostane sto tisíc v označených bankovkách a raduje se jen tři vteřiny, protože pak je zatčen,“

Je to jen o represi, kritzuje Láska

S poradním sborem ministra vnitra pro boj s korupcí již nechce být dál spojována nevládní organizace Transparency International.

„Klade se obrovský důraz na represi a preventivní opatření zcela chybí. Náš názor je, že nejprve musí být kvalitní prevence a až potom je třeba uplatnit represi,“ vysvětluje předseda správní rady české pobočky Transparency International Václav Láska.

„Byl to shluk takové nafouknuté vaty v podobě manuálů a kodexů, které nemají žádný přínos a vše ostatní pak bylo soustředěno na represivní opatření. Z toho podstatného, v podobě návrhů legislativních opatření, faktických organizačních opatření, nebylo prezentováno vůbec nic,“ okomentoval Johnův strategický plán Láska.

Jeroným Tejc (ČSSD) | Foto: www.tejc.cz

Prý přepokládal, že v programu zazní, které z 39 konkrétních bodů legislativních a organizačních opatření platformy pro veřejné zakázky si ministerstvo či vláda vezme za své a řekne, kdy a jak je hodlá realizovat. Ale takové informace se prý nedočkal.

„Jsou mimo. Budeme mít zákon o veřejných zakázkách, kde budou jenom firmy, které jasně doloží, kdo je vlastníkem. V celé legislativě jsou všechna preventivní opatření. Oni si ale neuvědomí, že ministerstvo vnitra je kolos sedmdesáti tisíc lidí. Čtyřicet tisíc policistů dělá represi a tři sta legislativců dělá legislativu a ono to nejde jak oni říkají postupně. Pracuje sedmdesát tisíc lidí najednou a teď má prioritu korupce,“ vysvětloval John.

Podle opoziční sociální demokracie, je protikorupční program málo ambiciozní.

ČSSD chce podpořit odposlechy

„Je možná ještě méně ambiciozní, než byl program vlády Mirka Topolánka. Důležitá ale nejsou slova pana ministra ale to, co bude nakonec navrhovat. Například zvýšení trestů za korupci nic nevyřeší. Pokud trestní zákon, který jsme zpřísnili v minulém volebním období, bude mít trest třeba sto let za korupci a v současnosti zdecimovaná policie nebude tyto trestné činy odhalovat, jeto trest k ničemu,“ vytkl stínový ministr vnitra a poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Stínovému ministrovi podle jeho slov chybí v programu institut korunního svědka a zákaz anonymních akcií společností, které se ucházejí o veřejné zakázky, což jsou podle něj dvě klíčové věci, které bude sociální demokracie prosazovat.

„Škoda, že to nečte. Je tam institut korunního svědka v legislativní vlně. V koalici jsme na tom domluveni. Takže institut korunního svědka bude,“ oponoval Tejcovi ministr John.

ČSSD je přesto podle Tejce ochotna některé části ministrova programu podpořit:

„Jsme ochotni, a také jsme to v minulém období navrhovali, změnit to, co přinesl nový zákon ve vztahu k odposlechům. Chceme, aby v případě korupce byly povoleny odposlechy ve všech případech. Nicméně jsem zvědav, zda ministr John uspěje s tímto návrhem v rámci koalice.“

V první fázi by John chtěl na svůj záměr půl miliardy korun. Podle premiéra Petra Nečase má ale ministerstvo vnitra vysoký rozpočet dost:

„Jsem přesvědčený, že pan ministr vnitra jako schopný manažer, má-li tuto prioritu, tak ji vyjádří v rozpočtových prioritách své vlastní rozpočtové kapitoly. Má dostatečně velký rozpočet, aby si stanovil priority a na ně přednostně zaměřil finanční zdroje.“

Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme