Za 10 let starou vraždou ukrajinského novináře stál ministr vnitra

Vraždu známého ukrajinského novináře Georgie Gongadzego si před deseti lety objednal tehdejší ministr vnitra Jurij Kravčenko. K tomuto závěru dospěli vyšetřovatelé. Tři přímí vykonavatelé objednávky si už odpykávají mnohaleté tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina

Ukrajina | Foto: Emanuel Macoun

Novinář Georgij Gongadze zmizel přesně před deseti lety. V listopadu 2000 našli jeho tělo bez hlavy v lese nedaleko Kyjeva.

Vyšetřovatelé zjistili, že o této bestiální vraždě rozhodl osobně ministr vnitra Jurij Kravčenko a vykonali ji jeho podřízení. Ze spisu vyplývá, že o celé akci věděl také tehdejší prezident Leonid Kučma.

Zkorumpovanost a zločinné praktiky nejvyššího vedení Ukrajiny sledoval a odhaloval právě Georgij Gongadze. Odhalení pozadí jeho vraždy bylo jedním ze slibů takzvané oranžové revoluce.

Hlavní viník - ministr Kravčenko - už ale do vězení nepůjde. Po oranžové revoluci za ne zcela jasných okolností spáchal sebevraždu.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme