Visegrádská čtyřka plánuje zřídit společná diplomatická zastoupení

Visegrádská čtyřka ani po 20 letech nevyčerpala svůj potenciál. Shodli se na tom ministři zahraničí Slovenska, Česka, Maďarska a Polska v Bratislavě. Do budoucna počítají státy V4 s tím, že budou mít v cizině společná diplomatická zastoupení. Z Bratislavy se aktuálně hlásí zpravodaj Vojtěch Berger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad a parlament v Bratislavě

Hrad a parlament v Bratislavě | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Denis Barthel

Pilotní projekt společného diplomatického zastoupení funguje v Kapském městě v JAR. Říká se mu Visegrádský dům. V minulosti se mluvilo o tom, že by podobné společné zastupitelské úřady V4 mohly vzniknout v Indii nebo Číně.

Slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda řekl, že do dvou měsíců by si státy V4 měly vzájemně vyměnit plány na další podobnou spolupráci

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg tiskovou konferenci trochu odlehčil, když podotknul, že podle jeho názoru je už Visegrádská čtyřka "velká holka", která dospěla a ztrácí pubertální manýry a že její budoucnost vidí růžově.

Ministři také připomněli, že V4 dostane velkou šanci ukázat co umí příští rok, kdy se předsednictví v Evropské radě ujme nejprve Maďarsko a po něm Polsko.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme