Solární elektrárny zvýší cenu elektřiny o 5 %, tvrdí ekologové

Boom solárních elektráren zdraží elektřinu pro domácnosti - připouští ekologové. S ostatními hráči na energetickém trhu se ale nedokáží shodnout o kolik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Zvýšení cen elektřiny závisí totiž na tom, kolik elektráren bude do konce roku uvedeno do provozu. Jejich majitelé budou mít dvacet let garantovanou výkupní cenu. A nedotkne se jich omezení, ke kterému od příštího roku přistoupí energetický regulační úřad.

Zatímco například ČEZ vypočítává, že podpora obnovitelných zdrojů zvedne cenu elektřiny pro domácnosti na příští rok o zhruba o 15 procent, provozovatelé solárních elektráren to odhadují jen na 7 až 8 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl Eduard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí - Calla.

Ekologické organizace dnes přišly s tvrzením, že to dokonce nebude více než 5 procent. „Teď to vypadá reálně, že opravdu obnovitelné zdroje díky fotovoltaice elektřinu zdraží. Ne však tak fatálně, jak je prezentováno,“ prohlásil Eduard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí.

K 5procentnímu růstu cen elektřiny v příštím roce dospěli ekologové podle Sequense na základě propočtů aktuálního vývoje v inflacích jak ve fotovoltaice, tak i v ostatních obnovitelných zdrojích.

„A také jsme analyzovali, kde se vzala informace o 15 až 30procentním nárůstu ceny elektřiny, s čím přišel ČEZ a energetické společnosti. Čísla vycházejí z předpokladu, že na konci roku 2010 tady bude 3 tisíce megawatt větru a ve fotovolatice. Čísla jsou zhruba dvojnásobná, než bude realita,“ uvedl ve Stalo se dnes.

Místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček si ale myslí, že odhad ekologů je hodně podhodnocený.

„Já se domnívám, že realita je někde mezi. Už v tuto chvíli, na základě toho co je instalováno lze říci, že pokud jde o domácnosti, tam se budeme dostávat určitě přes 10 procent,“ uvedl.

Skutečné zvýšení cen ale v tuto chvíli nedokáže nikdo odhadnout, protože neví, kolik slunečních elektráren začne do konce roku fungovat. Regulační úřad se chce kvalifikovaného odhadu dopracovat do poloviny října.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme