Zákon o veřejných zakázkách je diskriminační, varují právníci

Firmy s anonymními akciemi na jméno se ode dneška nemohou ucházet o státní zakázky. V účinnost totiž vstoupila novela zákona o veřejných zakázkách. Ta měla společnosti, u kterých není veřejně znám vlastník, vyloučit z účasti ve státních tendrech. Právníci ale varují, že zákon je diskriminační a může být v rozporu s evropským právem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Cílem novely měl být boj s korupcí. Zákon ale odstřihl od státních zakázek i firmy, u kterých majitel znám je, například ČEZ, Komerční banku nebo Českou spořitelnu. „Nám to velmi komplikuje situaci. V tuto chvíli přemýšlíme, zda změnit akcie na jméno,“ říká mluvčí Spořitelny Kristýna Havligerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona o veřejných zakázkách mluvili na Rádiu Česko poslankyně Karolína Peake z Věcí Veřejných a expert z katedry obchodního práva právnické fakulty Univerzity Karlovy Petr Čech.

Kvůli novým pravidlům už některé společnosti, jako například Telefónica, raději rozhodly o výměně svých anonymních akcií na majitele na akcie na jméno. Stejně postupovala i stavební firma Hochtief.

Její tajemník Michal Talián ale říká, že tento krok byl zbytečný, protože i předtím bylo zřejmé, kdo je majitel firmy. „U nás bylo vždy jasné z výpisu obchodního rejstříku, kdo je náš vlastník. Nicméně máme o veřejné zakázky zájem,“ podotýká Talián.

Hrozba žalob

Zákon kritizují nejen firmy, ale i Evropská unie. Česku tak kvůli němu mohou hrozit sankce z Bruselu nebo i mezinárodní arbitráže. Podle obchodně technického ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Bohuslava Štancla se nedá vyloučit, že firmy, které do státních tendrů ode dneška nemohou, budou chtít po státu kompenzace.

„Každá velká stavební firma logicky investuje desítky a stamiliony korun v očekávání, že využije tyto investice a že se jí vrátí ve formě zisku. Myslím si, že tady je založen důvod k tomu, aby zkoumala, zda příležitost k dosažení tohoto zisku nebyla nezákonně odepřena a možná i žalovala o to, aby jí tento zisk byl vyplacen,“ upozorňuje Štancl.

Přísná pravidla se ale možná ještě na podzim zmírní. Sněmovna už v prvním čtení podpořila novelu zákona, která má umožnit, aby se společnosti s akciemi na majitele mohly opět ucházet o veřejné zakázky.

„Já doufám, že se nám podaří domluvit se jak se sociální demokracií, tak s komunisty a podaří se nám urychleně přijmout naši novelu již na zářijové schůzi tak, aby doba, ve které bude platit původní novela, byla maximálně několika týdenní a ne několika měsíční,“ uvedla jedna z předkladatelek novely poslankyně Karolína Peake z Věcí Veřejných.

Veřejné zakázky musejí být transparentní

Věci veřejné navíc připravují velkou novelu, která by měla ztransparentnit zadávání veřejných zakázek. Podle Karolíny Peake by novela mohla být připravena v polovině příštího roku: „Připravujeme velkou novelu zákona o veřejných zakázkách a nejen tohoto zákona, ale i zákonů souvisejících, jako jsou zákona o finanční kontrole, o nakládání s majetkem státu, o střetu zájmů a svobodném přístupu k informacím.“

„To jsou všechno zákona, které spolu souvisí a nelze transparentnost řešit izolovanými opatřeními, které potom nemají žádný skutečný dopad do transparentnosti, ale spíše vytvářejí problémy tak, jak se to stalo na konci minulého volebního období,“ vysvětluje poslankyně Věcí veřejných.

Václav Pešička, Tomáš Medek, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme