Už po jedenašedesáté můžete darovat krev s Českým rozhlasem

Už po jednašedesáté se dnes koná tradiční akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Smyslem akce je také popularizace bezplatného dárcovství. Odběry budou probíhat na transfuzních stanicích a odděleních v Praze, v Brně, v Bruntále, v Šumperku, v Přerově, v Hradci Králové, ve Zlíně a také v Plzni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krev

Krev | Foto: European Commission Audiovisual service

Například v Plzni je pro dárce krve otevřena transfuzní stanice od půl sedmé ráno do půl šesté večer. Dárci krve v Plzni nepotřebují v rámci rozhlasové akce lékařské doporučení a budou vyšetřeni přímo na místě. „Největší zájem máme o krevní skupiny A a 0, Rh negativní,“ přiblížila za transfuzní stanici Eva Fronková.

Do plzeňské transfuzní stanice přichází každý den okolo padesáti až šedesáti dárců. Během akce Daruj krev s Českým rozhlasem, která probíhá čtyřikrát ročně, ale navštíví transfuzní stanici za den až stovka dárců, z nichž bývá okolo deseti prvodárců.

V Praze mohou dárci zamířit od osmi ráno do sedmnácti hodin na transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice. „Řekla bych, že se tohoto odběru dá velice dobře využít k tomu, abychom udělali nábor pro nové dárce, které chceme získat. Aby nám nahradili ty, kteří už odcházejí,“ podotkla primářka Daniela Dušková.

V Brně pak očekávají prvodárce ve Fakultní nemocnici Brno, a to od půl sedmé do čtrnácti hodin. Podle primářky Evy Tesařové velká potřeba krve a nutnost ji nakupovat z jiných regionů zařízení ročně přijde na miliony korun.

„Jsme druhou největší nemocnicí v České republice. Vydáváme pro hemoterapii sedmdesát tisíc jednotek. Registr se nám nepodařilo rozšířit. Fakultní nemocnice Brno řeší situaci nákupem v řádu osmi milionů korun,“ řekla Tesařová.

Vlasta Valentová, Zuzana Kopuletá, Monika Červená, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme