Italská loď se dostala pod palbu libyjského strážného člunu

Italská vláda bude dnes informovat parlament o případu střelby libyjského strážného člunu na italskou rybářskou loď. Naštěstí nikdo nebyl při incidentu zraněn. K útoku došlo v Sirtském zálivu, jehož vody Libye považuje za své teritoriální. Na hlídkování v libyjských člunech se podílejí jako techničtí instruktoři také Italové. Byli i na člunu, ze kterého vzešla střelba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moře

Moře | Foto: Kateřina Křenová

„Je to pouze incident, i když velmi závažný. Libye se omluvila a případ nebude mít negativní dopad na vztahy mezi oběma zeměmi,“ prohlásil italský ministr zahraničních věcí Franco Frattini. Společné italsko-libyjské hlídkování na moři silně omezilo příliv afrických imigrantů do Evropy, pokud se týká cest po moři.

Případ nebyl ještě objasněn, ale je pravděpodobné, že libyjská hlídka podezřívala italské rybáře, že se dali na útěk, protože měli na palubě nelegální migranty. Kapitán italské lodi Ariete to popírá.

Faktem zůstává, že nelegální migrace mířící k italským břehům nyní volí pro cestu na moři bezpečnější plavidla, rybářské čluny stejně jako luxusní plachetnice.

Vědunka Lunardi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme