Izrael chystá ústupky vůči Palestincům

Izrael hledá způsob, jak pokračovat ve výstavbě židovských osad a zároveň udržet při životě mírové rozhovory s Palestinci. Informuje o tom izraelský tisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas


Izraelský premiér Netanjahu a palestinský prezident Abbás včera jednali v Egyptě a dnes se setkali znovu přímo v Jeruzalémě.

Palestinci ale hrozí, že z rozhovorů odejdou, pokud Izrael na konci září neprodlouží moratorium na další osadnickou výstavbu. Netanjahu nicméně Abbásovi nabídl některá vstřícná gesta, aby Palestinci z rozhovorů neodešli, a to i když se na palestinských území opět začnou stavět židovské domy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní mírové rozhovory. Téma pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka.

Analytici situaci shrnují tak, že Netanjahu musí obnovit výstavbu, aby židovští radikálové neodešli z jeho vládní koalice, zároveň ale musí nabídnout dostatečnou kompenzaci Palestincům, aby jednání neukončili a dokázali svůj ústupek prodat palestinské veřejnosti.

Mluví se tedy například o tom, že by Izrael propustil další palestinské vězně nebo že by předal další kus okupovaných území pod plnou palestinskou samosprávu. Izrael také zvažuje, že v rámci gesta by mohl Netanajahu přijet k rozhovorům přímo do palestinského Rámalláhu.

Hillary Clintonová navíc prohlásila, že už se obě strany začaly seriózně zabývat konkrétními tématy, jako například otázkou vzájemných bezpečnostních záruk nebo palestinských uprchlíků.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme