Zda dnes opustí Kocáb svoji funkci, není zatím jisté

Zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb by měl dnes opustit svoji funkci. Datum 15.září oznámil před dvěma týdny mluvčí kabinetu Martin Kupka. Prý se na rezignaci s Kocábem dohodli. Ten ji ale odmítl, prý jde o nedorozumění, které si chce ještě s premiérem Petrem Nečasem vyjasnit. Předseda vlády ale označil přetahování s Kocábem o termín odchodu za marginálii, kterou se kabinet nechce v době jednání o rozpočtu zabývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Kocáb

Michael Kocáb | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Sám Michael Kocáb minulé úterý svou rezignaci oznámil s tím, že odejde až ke dni jmenování svého nástupce. Chce tak prý zabezpečit agendu, kterou spravuje.

Premiér považuje situaci za nedůstojnou a s Kocábem už se scházet nechce a pokud sám neodejde, navrhne vládě jeho odvolání. Hudebník zase odmítá, jak to sám nazval, ‚vynucenou dobrovolnou rezignaci‘.

Brzký odchod Kocába z vládní funkce naznačovalo už o prázdninách rozhodnutí premiéra vybrat si za poradce v otázkách menšin ředitele Občanského institutu Romana Jocha. Toho ale kritizují někteří zastánci lidských práv. Proti jeho nástupu do úřadu vlády koncem srpna dokonce protestovali. Na demonstraci připomínali některé z jeho dřívějších výroků, třeba ten velebící chilského diktátora Augusta Pinocheta. Naopak zastánci Jocha ho nazývali anti-Kocábem.

Post vládního zmocněnce pro lidská práva zůstane ovšem zachován. Kdo ho po Kocábovi obsadí je prý věcí dohody v rámci vládní koalice. Odcházející vládní zmocněnec pro lidská práva a poradce premiéra Roman Joch se zatím shodli na Oldřichu Kužílkovi, poradci pro otevřenost veřejné správy a bývalém zmocněnci Janu Litomiském.

Premiér Nečas se zatím k těmto jménům nevyjádřil. Podle mluvčího vlády Martina Kupky se bude premiér výběrem konkrétního nástupce zabývat v někdy v těchto dnech.

Alžběta Havlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme