Stát dá příští rok na rozvoj bydlení výrazně méně peněz

Vláda dnes bude mimo jiné projednávat rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení pro příští rok. Ještě před několika měsíci ministr financí Miroslav Kalousek veřejně prohlašoval, že chtěl tento fond zrušit. Zatím se tak nestane, otázkou ale je, na co bude mít napřesrok peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení. (Ilustrační foto)

Bydlení. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

V letošním roce má Státního fondu rozvoje bydlení k dispozici tři a půl miliardy korun. V příštím roce se počítá s celkovými výdaji v objemu 1,3 miliardy, řekl Radiožurnálu místopředseda fondu Miroslav Kalous.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Státního fondu rozvoje bydlení Miroslav Kalous byl hostem Ranního interwiev Radiožurnálu

“Pokles je skutečně dramatický a odráží možnosti státního rozpočtu,“ uved Kalous.

Úvahy o zrušení fondu považuje za nešťastné z pohledu naplňování státní politiky v oblasti bydlení. „To, že v současné době nejsou peníze, neznamená, že bychom měli bezhlavě a nesmyslně rušit všechny aktivity a nástroje, které máme, protože je již nikdy nebudeme moci obnovit,“ podotkl místopředseda fondu.

Jak zdůraznil, dotační politika státu v oblasti bydlení má pozitivní dopad i na státní rozpočet: „Jedna miliardy korun investovaní na podporu programu Panel znamená přínos do státního rozpočtu v následujících dvou letech jeden a půl miliardy korun. Jestli někdo chce toto rušit, tak já to považuji za velmi nešťastné."

Fond zastavil příjem žádostí na opravy paneláků

V minulých dnech se objevily informace, že narozdíl od letošního roku nebude fond poskytovat podpory projektů na opravy bytových domů Nový panel. Podle Kalouse to byl právě důsledek prohlášení o chystaném zrušení fondu.

“Veřejnost reagovala tak, že okamžitě začala podávat víc a víc žádostí o příspěvek, než tomu bylo v uplynulých letech, a my jsme museli skutečně Panel uzavřít v září letošního roku,“ řekl Kalous.

Včera také fungování fondu kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj fond neplní jednu ze svých základních funkcí, když nevytváří dlouhodobé zdroje financování bytové politiky. To Kalous odmítl:

“My jsme za uplynulých šest let přispěli k opravě 300 tisíc bytů, přispěli jsme k uzavření půjček pro mladé a k pořízení zhruba tří tisíc bytů v objemu šesti miliard korun. Aktivovali jsme soukromé zdroje v objemu zhruba 50 miliard. Mě by opravdu zajímalo, kde pan prezident přišel k názoru, že pracujeme špatně.“

Martin Hromádka, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme