Vláda trvá na desetiprocentních úsporách na mzdy

Ani po večerním jednání tripartity se názory vlády, odborů a zaměstnavatelů nesblížily. „Kdyby nás třeba utloukli čepicemi, ještě z posledních sil budeme chroptět - o deset procent méně,“ dal premiér Petr Nečas jasně na srozuměnou, že objem peněz na mzdy státních zaměstnanců v příštím roce půjde dolů o deset procent. Podle něj ale je vláda připravená s odbory dál jednat o tom, jakým způsobem by prostředky na mzdy měly klesnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

„Vláda v žádném případě neustoupí od samotného principu snížit o deset procent objem platů ve veřejném sektoru, ale jsme připraveni diskutovat o způsobu, jak proběhne toto snížení, zda cestou tarifů, jakým způsobem upravit tarifní tabulky, nebo jestli jít nějakou jinou cestou a v některých sektorech to udělat odlišně. To jsou věci, o kterých jednáme a budeme jednat,“ uvedl premiér po jednání tripartity.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání vlády s odbory o snížení objemu mezd o deset procent mluvil na Rádiu Česko ministr financí Miroslav Kalousek

Vláda ho má do sněmovny předložit do konce září. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila výhrady odborů k návrhu státního rozpočtu trvají:

„Země se nedá řídit pouze škrty a my jsme přesvědčeni, že tento rozpočet je, bohužel, založen pouze na škrtech. Domníváme se, že bude veliký pokles kvality veřejných služeb, jako je policie, hasiči, zdravotnictví a další.“

„V rozpočtové sféře jsou zaměstnanci vyplácení podle šestnácti tarifních tříd a dvanácti stupňů podle délky praxe. Pro nás je velmi důležité zrušení oněch stupňů. Placen by měl být výkon, nikoliv odseděná léta. Úprava tarifů je na druhou stranu ještě věcí diskuze a je ještě možné domluvit některé změny, třeba aby ty nejnižší tarify neklesaly o deset procent, ale například jen o pět procent,“ říká ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Od čeho není možné ustoupit je to, že celkový objem mzdových prostředků bude o deset procent nižší. Zdůrazňuji, že to vůbec nemusí znamenat pokles platů. Znamená to, že státní správa bude muset být efektivnější a řada lidí bude muset odejít,“ pokračuje Kalousek.

Pozdější reformy by byly tvrdší

Kvůli podobě státního rozpočtu a hlavně škrtům připravují odbory na příští úterý protesty.

„Změna systému odměňování v rozpočtové sféře musí motivovat k výkonu, nikoliv k počtu odseděných let na jedné židli,“ uvádí ministr financí Kalousek a dodává:

„Před námi jsou zásadní reformy v ekonomicko sociálních systémech, jako je penzijní reforma, zdravotní reforma, reforma sociálních dávek a nejsme v situaci, kdy můžeme tato opatření odkládat pod hrozbou demonstrací či stávek. Buď je nyní provedeme přijatelně sociálně únosně, nebo je odložíme a pak hrozí, že nám je někdo nařídí, možná i anglicky, a budou mnohem tvrdší.“

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme