Královský sňatek 1310 a expanze Lucemburků ve 14. a 15. století

15. září 2010

Národní muzeum dnes otevře ve svém Lapidáriu na Výstavišti v Praze 7 - Holešovicích výstavu k 700. jubileu sňatku krále Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou, který se uskutečnil 1. září 1310 v německém Špýru.

Výstava nesoucí název "Královský sňatek 1310 a expanze Lucemburků ve 14. a 15. století", připravená ve spolupráci se Společností italsko-lucemburského přátelství, představí více než 130 exponátů sochařských a kamenických prací, odlitků pečetí, heraldických znaků a populárně naučný cyklus 48 panelů o historii císařské a královské vlády Lucemburků v Itálii a v Čechách.

Národní muzeum dnes otevře ve svém Lapidáriu na Výstavišti v Praze 7 - Holešovicích výstavu k 700. jubileu sňatku Výstava je součástí projektu "Královský sňatek - Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský - 1310", jehož hlavní výstava bude otevřena 4. listopadu v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze. Na to, co ode dneška uvidíme v Lapidáriu na pražském Výstavišti, se Karel Oujezdský zeptal kurátorky výstavy Dany Stehlíkové z Národního muzea.

Spustit audio