Miliony falešných průkazů ohrožují regulérnost afghánských voleb

Afghánistán se připravuje na sobotní parlamentní volby. Už dnes ale čelí země podezření z volebních podvodů, mluví se o milionech falešných hlasovacích průkazů i nepoctivé volební kampani. Regulérnost afghánských parlamentních voleb tak dostala výraznou trhlinu ještě před tím, než se vůbec voliči vydali k volebním urnám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiamerická demonstrace v Kábulu

Protiamerická demonstrace v Kábulu | Zdroj: ČTK

Komise pro volební stížnosti zaštítěná OSN a nezávislý pozorovatelský orgán Sdružení pro svobodné a spravedlivé volby v Afghánistánu odhalily tisíce falešných voličských průkazů a podle některých médií jich byly až tři miliony, což představuje asi šestinu registrovaných voličů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před sobotními parlamentními volbami v Kábulu sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

"Alarmující je ale hlavně to, že průkazy, které byly vytištěny v Pákistánu, nejenom že byly od těch pravých k nerozeznání, ale dokonce měly být i zaregistrovány u volební komise. To znamená, že musí existovat spolupráce mezi těmi, kteří chtěli dát do distribuce tři miliony falešných průkazů a afghánskou volební komisí, což by bylo velmi silné obvinění a znamenalo by to, že volební podvody a machinace nejsou na ústupu, ale spíše naopak,“ popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Někteří lidé proto k volbám nepůjdou. Nechtějí už hrát volební divadlo. Navíc o mnoha poslancích je už dávno rozhodnuto a ještě víc jich má za sebou temnou minulost. Tak jako jeden z poslanců, který nechal na tržišti zastřelit tři lidi, protože mu dav bránil v průjezdu automobilem. Trestu se vyhnul.

„Za těmito lidmi stojí někdo mocnější než jsou sami kandidáti, velcí obchodníci a pašeráci. Ti potřebují mít poslance na své straně,“ říká Nazír. Je mu 45 let a jeho život by vydal na dobrodružný román. Do nové afghánské vlády vkládal velké naděje, teď je ale rozčarovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil zvláštní zpravodaj Jaromír Marek, který je přímo v Kábulu.

Alimu je dvacet let. Vyrostl už v novém režimu a zatím neztrácí optimismus. „Už jsem se rozhodl, budu volit mladé. Přinesou do politiky nové myšlenky,“ těší se Ali. „Snažíme se v Afghánistánu uvést v život demokracii a parlament hraje důležitou roli. Věřím, že z posledních voleb jsme se poučili,“ doufá Rahíd z kábulské univerzity.

Volební podvody a machinace s výsledky jsou noční můrou všech voleb, které se v Afghánistánu dosud odehrály. V loňských prezidentských volbách se o přízeň voličů ucházelo 44 kandidátů, do parlamentu jich dnes kandiduje přes dva a půl tisíce. V Kábulu si nikdo netroufne odhadnout, kdy a jak se podaří hlasy vůbec sečíst kromě těch, kteří výsledky sobotních voleb znají možná už dnes.

Protiamerické demonstrace

Kábul navíc dnes zažil další protiamerickou demonstraci. Několik tisíc lidí vyšlo do ulic, aby protestovalo proti odvolanému plánu amerického pastora spálit korán. V zemi se tak před sobotními volbami zhoršuje bezpečnostní situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace v Kábulu sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

„Smrt Americe, smrt křesťanům,“ taková hesla se nesla opět Kábulem. Policie se pokusila dav rozehnat údajně střelbou do vzduchu. Podle policejního zdroje, který citovala agentura Reuters, byl ale nejméně jeden člověk zabit a několik dalších zraněno.

Plán amerického pastora dál hýbe Afghánistánem a vzbuzuje velké emoce. Během víkendových demonstrací už zemřeli dva lidé.

Jaromír Marek, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme