Samičky mořských plžů tají své pohlaví

Samičky jednoho druhu mořských plžů záměrně tají své pohlaví, a páří se proto jen málokdy. Podivná strategie jim zajišťuje delší život i úspěšnější rozmnožování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plážovka skalní (Littorina saxatilis)

Plážovka skalní (Littorina saxatilis) | Foto: public domain

Ssamičky většiny druhů plžů do svého slizu vylučují látky, které samečkům usnadňují hledání partnerky. Sameček, který narazí na slizkou cestičku jiného plže, pak jasně ví, jestli na konci stopy najde samičku nebo jiného samečka. U jednoho druhu to však samečci mají komplikovanější. Plážovky skalní (Littorina saxatilis) jsou malí plži se zašpičatělou ulitou, kteří žijí na útesech na pobřeží Atlantického oceánu. Biologové z Göteborgské univerzity zjistili, že samičky plážovek svůj sliz značit přestaly, a samečkům proto jejich hledání trvá dvakrát tak dlouho než samečkům jiných druhů plžů.

Na první pohled se to zdá podivné, protože i samičky by se měly snažit spářit. Podle vědců ale záměrné tajení identity dává dobrý smysl. Pro samečky je výhodné pářit se tak často, jak je to jen možné. Z pohledu samiček je však kopulace energeticky příliš náročná. Pářit se vícekrát, než vyžaduje oplodnění vajíček, je pro samičku nevýhodné, a tak si své nápadníky raději udržuje v odstupu. Vědci prokázali, že samičky, které maskují svou identitu a páří se proto méně často, mají větší šanci na přežití. A čím déle taková samička žije, tím více potomků může může zplodit.

Zdroj: Science Daily, PLoS ONE.

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme