Brusel chce více regulovat riskantní obchody burziánů

Spekulativní obchody s akciemi a státními dluhopisy mají být průhlednější. Evropská komise navrhla více regulovat tyto obchody, které se přičinily o rozdmýchání světové finanční krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Útoky spekulantů stály také za dluhovou krizí Řecka. Napříště by už neměli být pro regulátory trhu tak neviditelní jako dosud.

Spekulantům chce Evropská komise vidět lépe na prsty. Navrhla, aby se v burzovních systémech krátkodobé spekulace s akciemi a dluhopisy států povinně označovaly, aby o nich regulátoři, tedy většinou centrální banky, věděli.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK chce zpřísnit pravidla obchodování na burzách. Téma pro bruselského zpravodaje ČRo Pavla Nováka.

Eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier také navrhl přísnější pravidla pro obchodování se swapy úvěrového selhání. U nich obchodníci spekulují se státními dluhopisy a přejí si, aby stát, co je vydal zkrachoval. Nemusejí přitom ale tyto cenné papíry vlastnit ani k nim mít nějaké právo.

Evropská komise nechce přímo zakázat tyto sázky na státní bankroty, ale chce, aby spekulant reálně měl dluhopisy státu, který chce potopit. Případný krach má tedy i sám pocítit.

Návrhy EK musí ještě posoudit ministři financí členských států a posléze europoslanci. Dá se ale očekávat, že avizované návrhy ještě projdou úpravou a rozsáhlejšími změnami.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme