V ČR přistál legendární bombardér B-52

Na mošnovském letišti dnes přistál legendární americký bombardér B-52. Poprvé v historii je letoun nejen v Ostravě, ale v celé střední Evropě. Bude patřit mezi největší atrakce víkendové show Dny NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B-52

B-52 | Foto: FAS

Zhruba osmdesátitunový mamutí stroj dokonce před přistáním předvedl extrémě nízký přelet letiště. Jde o historicky nejdéle sloužící vojenský stroj svého druhu.

Letoun, který v Mošnově přistál, byl například nasazen v Iráku, ale i v následujících válečných konfliktech.

Zároveň je zmíněné letadlo prvním bombardérem, který na mošnovském letišti kdy přistál. Přestože je tamní letiště poměrně malé, má extrémně dlouhou přistávací dráhu, jelikož při její výstavbě bylo počítáno s přistáváním sovětských bombardérů, které ale na Mošnov nikdy nedorazily.

Původně byl bombardér B-52 vyvinut pro převoz jaderných zbraní v období takzvané studené války. Nyní jde o účelný strategický bombardér. Původně se počítalo s ukončením jeho provozu v 60. letech. Poté, co prošel několika modernizacemi se počítá s jeho využitím až do roku 2045.

Martin Knitl, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme