Úspěch 'Hnutí čajových dýchánků' rozděluje Republikány

Primárky v sedmi amerických státech nepříjemně překvapily umírněné Republikány. Na některých místech slavili úspěch nespokojení konzervativci, kteří stranu rozdělují. Například ve státě Delaware s přehledem zvítězila jejich kandidátka, podporovaná "Hnutím čajových dýchánků."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy americké

Spojené státy americké | Foto: Emanuel Macoun

Vítězství v primárkách v americkém státě Delaware vyvolalo rozruch. Ačkoli tento stát patří k nejmenším v USA, stejně jako ostatní státy má nárok na dva senátory.

Co se rozložení sil v Senátu týče, má stejnou váhu jako například nejlidnatější téměř čtyřicetimilionová Kalifornie nebo kterýkoli jiný velký stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vítězství kandidátky Hnutí čajových dýchánků hovoří zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Téměř neznámá politická komentátorka Christine O'Donnellová porazila umírněného kandidáta Mika Castla, kterého podporovalo republikánské vedení.

Značná část republikánských voličů dala jasně najevo, že v rozhodujících listopadových volbách nebudou hlasovat.

Podle prvních analýz to bude znamenat oslabení republikánských nadějí získat konkrétní senátorské křeslo a v konečném důsledku také většinu v horní komoře Kongresu.

"Hnutí čajových dýchánků" posouvá Republikánskou stranu z centra víc doprava a v tomto smyslu je význam tohoto uskupení v letošních volbách více než znatelný.

Hnutí se nelíbí především utrácení federální vlády, vysoké daně nebo iniciativa amerického prezidenta Baracka Obamy reformovat zdravotnictví, což dávalo najevo demonstracemi na různých místech USA.

Vít Pohanka, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme