Papež přiletí do Skotska na den svatého Niniána

Papež Benedikt XVI. přiletí zítra do Skotska. V církevním kalendáři je 16. září zasvěcené svatému Niniánovi. Skotské děti školou povinné ani jejich učitelka ale netuší, kdo to svatý Ninián je. Měl působit v ospalé vesničce jménem Whithorn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Zdroj: ČTK

„Věřím, že jsme nejdůležitější křesťankou památkou v celém Skotsku. Svatý Ninián totiž přinesl slovo boží mezi divoké piktské kmeny už koncem čtvrtého století a je tak prvním skotským věrozvěstem,“ řekl místní kněz ve Whithornu Alec Curry.

Skotové ale, zdá se, zapomněli na tak důležitého světce. I Češi, proslulí po celé Evropě svým ateismem, dodnes slaví svátek Cyrila a Metoděje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ondřeje Boudy o přijezdu papeže do Skotska

„Nemáme žádné archeologické důkazy o existenci svatého Niniána. Bohužel z tohoto období se nezachovali prakticky žádné texty. Takže první zmínka o něm pochází až ze 7. století,“ vysvětlil Janet Butterworth z whithornského muzea svatého Niniána a ranného křesťanství .

Dodal alespoň oficiální legendu: „Církví schválený příběh mluví o Britovi, který odešel studovat do Říma. Vrátil se jako biskup, aby založil opatství na jihu Skotska a šířil tu křesťanství.“

Církev ukládala pouť za trest

Jestli to tak skutečně bylo nebo ne, to už asi nezjistíme. Nicméně vykopávky jasně dokázaly přítomnost křesťanského osídlení už v tom čtvrtém století, kdy tu měl svatý Ninián žít.

A více než tisíc dalších let do Whithornu proudili poutníci nejen ze Skotska, ale z celé Evropy. Církev pouť ukládala některým hříšníkům za trest. Chudáci i králové museli pěšky a na boso. Na rozdíl od ostatních Skotů jsou místní obyvatelé na svatého Niniána patřičně hrdí. Jeden z nich se v muzeu chlubí sbírkou ozdobných kamenů, které nosili právě poutníci.

Ti nejtěžší hříšníci s sebou navíc vláčeli velké ozdobně vytesané kameny na důkaz své lítosti. Kameny pak zdobily místní katedrálu. Některé byly tak velké, že se používali jako oltáře.

Jenže po reformaci vystřídali katolického svatého na výslunní jiní, politicky přijatelnější.

Whithornský kněz Alec Curry věří, že se vítr opět otáčí a zašlá sláva se do Whithornu brzy vrátí:

„Přestože jsem protestant, tak svatý Ninián je pro mě i mé ovečky velmi důležitý. Žil dávno před reformací a tak při debatě o něm můžeme ignorovat pozdější spory. A z tohoto pohledu se tu vlastně všichni protestanti i katolíci těšíme na papežovu návštěvu, protože jeho symbolický příjezd na den svatého Niniána jasně ukazuje, jak důležitý je tento místní světec pro všechny křesťany ve Skotsku.“

Na důkaz díků připravili místní pro papeže dárek, který mu předají biskupové během bohoslužby. Dárek vymysleli zaměstnanci místního muzea:

"Je to zpráva o místních archeologických vykopávkách. Což si myslím, je velmi symbolické, protože zdejší opatství bylo už od svého založení považováno za místo učenců, kam chodili studovat lidé i ze sousedních zemí. Takže kniha s nejnovějšími poznatky je nejvhodnější."

Ondřej Bouda, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme