Nečas je spokojen s podporou EU pro zrušení víz do Kanady

Česko má podporu Evropy ve svém sporu s Kanadou o víza. Na návštěvě Bruselu to prohlásil premiér Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas před zasedáním členů vlády

Premiér Petr Nečas před zasedáním členů vlády | Foto: Tomáš Adamec

Kanada loni pro české občany zavedla vízovou povinnost. Česko se od té doby snaží o její zrušení i s podporou Evropské unie. Evropská komise Čechům už několikrát vyjádřila svojí podporu.

Premiér Petr Nečas po schůzce se šéfem Komise José Manuelem Barrosem postup Bruselu ocenil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák mluvil ve Stalo se dnes o návštěvě Petra Nečase v evropských institucích

„Jsem přesvědčený, že je tady maximální vůle tuto věc pozitivně vyřešit ve prospěch České republiky. Budeme v tomto s Evropskou komisí velmi úzce spolupracovat. Vyměnili jsme si základní stanoviska a musím říci, že si Evropská komise počíná aktivně.“

Nečas Barrosovi zdůraznil, že přeci nechceme, aby byli v Evropě občané první a druhé kategorie. Sám Barroso zopakoval, že v česko-kanadském sporu stojí na straně Prahy.

Komise ale zatím nepředložila žádné návrhy případných odvetných kroků vůči Kanadě. Barroso řekl, že komise plní své úkoly, které mají vést k odstranění víz pro Čechy. Pyšnil se, že sám zavedl na toto téma řeč při setkání s kanadským premiérem Stevenem Harperem.

Výsledek těchto snah ale není vidět. Evropská komise je spíše opatrná a žádný z členských států proti Kanadě nic neudělal.

Česká víza do Kanady ale nebudou tématem čtvrtečního summitu, nicméně je možné, že se o něm premiér Nečas zmíní v kuloárních jednáních.

Nečas souhlasil s tresty pro nadměrně zadlužené státy

Nečas v Bruselu také vyjádřil souhlas s tresty od Evropské unie pro nadměrně zadlužené státy. O nutnosti posílení sankcí se v Evropě mluví v reakci na řeckou krizi.

Řekové se ocitli na pokraji bankrotu poté, co si celá léta žili nad poměry. O nových sankcích budou ve čtvrtek na schůzce v Bruselu jednat lídři členských zemí unie.

Česko chce, aby sankce pro rozpočtové hříšníky byly automatické. Praha ale podle Nečase nepodpoří německý návrh na odebrání hlasovacích práv pro nadměrně zadlužené státy.

„Když bych to s jistou nadsázkou přehnal, tak bych to přirovnal k normálnímu životu, kde také když něco dlužíme, tak nám nejsou omezená základní občanská práva jako hlasování. I členské státy mají jakési základní práva a tohle by nebyl dobrý mechanismus,“ vysvětlil český premiér.

Eurokomisaři pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehnovi Nečas řekl, že jsme pro finanční sankce z jakýchkoli peněz. Nejen z fondu soudržnosti nebo strukturálních fondů, ale i z přímých zemědělských dotací , což se nelíbí starým členským státům.

Nová česká vláda chce být podle Nečase konstruktivním partnerem pro Evropskou komisi.

„Chtěl jsem zdůraznit, že česká vláda bude aktivní v Evropské unii, že s touto vládou nepřijdou žádní trablmejkři ale naopak politici, kteří mají zájem na kooperativní, samozřejmě při vědomí hájení zájmů našich občanů a naší ekonomiky.“

Před unijním summitem panuje očekávání co se týče hospodářských záležitostí, zda se podaří najít shoda na sankcích, dále na uzavření obchodné dohody s jižní Koreou, kterou blokuje Itálie. Proto se toto téma dostalo i na mimořádnou schůzku ministrů zahraničí.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Václav Rojík, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme