Ledovce pomohly Andám vyrůst

17. září 2010

Ledovce pomohly vytvořit některé z nejúchvatnějších scenérií na Zemi – Yosemitský národní park hluboké fjordy i Himálaje. Geologové však zjistili, že ledové masivy umí víc než jen obrušovat vrcholky hor a hloubit údolí. V některých případech to zřejmě byly právě ledovce, které horám umožnily vypnout se do výše.

Hory rostou díky pohybům zemské kůry, které horniny vytlačují do výše. Jakmile hory přesáhnou sněžnou čáru, začnou je ledovce narušovat erozí. Růst hor se tak logicky zpomalí. Tak vypadá konvenční pohled na dvě protichůdné síly, které se podepisují na tváři naší planety. Nová studie amerických geologů, kterou zveřejnil časopis Nature, však ukazuje, že ledovce mohou působit i zcela opačně. Vědci to zjistili při výzkumu 25 milionů let dlouhé historie ledovců, které se nacházejí v jižní části Patagonských And. Místní ledovce nejenže horám nebránily v rozletu, ale naopak zafungovaly jako ochranný štít, který růst horských vrcholků podporoval.

Klíčem ke vzniku tak nečekaného efektu je podle vědců klima. V mírném zeměpisných šířkách ledovce na vrcholcích hor pomalu kloužou dolů a drhnou o povrch hory. Během milénií tato eroze dokáže výšku i šířku horského masivu podstatně zredukovat. Ve velmi chladném klimatu – jaké panuje v patagonských Andách – však situace vypadá jinak. Ledovce nemají sklon klouzat z vrcholku dolů, pevně na něm sedí a před erozí jej naopak ochraňují. Hora díky tomu na své výšce nic neztrácí a její růst je rychlejší.

Logo

Vliv ledovců na růst hor vědci zkoumali mezi 38 a 56 stupni jižní šířky. Zjistili, že ochranný efekt ledovců se projevuje jižně od 45. rovnoběžky. Předpokládají, že úplně stejně jako v Patagonii své hory chránily i ledovce v chladných severních oblastech, například na Aljašce.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.