Zpráva o růstu státního dluhu ČR není překvapivá, říká analytička

Státní dluh České republiky opět vzrostl. V prvním pololetí téměř o 68 miliard korun na jeden a čtvrt bilionu korun. Údaje vyplývají z výpočtu metodikou Mezinárodního měnového fondu a dnes je potvrdilo ministerstvo financí. Na jednoho Čecha tak připadá dluh ve výši 118 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná peněženka

Prázdná peněženka | Foto: Comstock Images

Jak v pořadu Stalo se dnes uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti NexFinance, zpráva o zvýšení státního dluhu není nijak dramatická. Částka 118 tisíc korun připadající na jednoho Čecha podle ní určitě dobrou zprávou není, ale na druhé straně není na tom vůbec nic překvapivého.

„To stávající číslo odráží ještě náladu po minulých volbách nikoli po těch posledních. To, že se bude šetřit, je teprve otázkou nynějších voleb a toho, co se bude dít v příštím roce. Zatímco to navýšení státního dluhu je ještě výsledkem rozpočtu na stávající rok. Takže není potřeba panikařit,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst státního dluhu ČR jsme ve Stalo se dnes rozebrali s Markétou Šichtařovou ze společnosti NexFinance

Ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010 vyplývá, že ministerstvo financí si v letošním roce chce půjčit 280 miliard korun, v příštím roce 306 miliard a v roce 2012 téměř 313 miliard korun.

Podle Šichtařové je zde potřeba odlišit dvě věci - kolik si ministerstvo financí bude půjčovat a na druhé straně s jakým schodkem bude hospodařit státní rozpočet.

„To jsou dvě odlišné věci. A je to výrazem toho, že půjčování ze strany MF je výrazem nějaké rozpočtové politiky, nějaké správy dluhu. Ministerstvo může mít nějaký cíl restrukturalizovat dluh, půjčit si třeba na dlouhou dobu. Protože to bude levnější než na dobu krátkou. A tak dále. Takže tady bych nedávala rovnítko nakolik se šetří a jak hluboký je schodek státního rozpočtu,“ uvedla.

Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme