Papež Benedikt XVI. míří do Velké Británie

Papež Benedikt XVI. se chystá na první oficiální návštěvu Velké Británie. Ještě před odletem musel řešit kontroverzní výroky jednoho ze svých poradců, který označil Británii za zemi třetího světa, kde vládne agresivní ateismus a katolíci jsou diskriminováni. Kardinál za trest musel zůstat ve Vatikánu, oficiálně kvůli zdravotním potížím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. přiletěl do Prahy

Papež Benedikt XVI. přiletěl do Prahy | Foto: Jana Šustová

Ani ve Skotsku, kam má papež namířeno, nejde vše podle plánu. Generální zkoušku na edinburghském letišti komplikoval silný vítr. Neustále odnášel rozbalený červený koberec, podél kterého stála čestná stráž. Nakonec ho dělníci raději sbalili a na letišti se teď snaží vymyslet nouzové řešení, jak koberec k letištní ploše přidělat napevno. Ale vypadá to, že pokud se počasí neumoudří, tak se papež bude muset obejít bez červeného koberce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu hlavy katolické církve bude v Británii sledovat zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

Snad mu to vynahradí společnost vévody z Edinburghu. Navzdory tradici přijede manžel Alžběty II., prince Filip pro papeže až na letiště. Normálně se státní návštěvy setkávají s královskou rodinou až v některém z jejích paláců.

Chystají se i protesty

Odpůrci Vatikánu chystají během návštěvy papeže Benedikta XVI. celou řadu protestů. Vadí jim papežův názor na antikoncepci nebo práva homosexuálů a mnozí stále nemůžou katolické církvi zapomenout zneužívání dětí kněžími.

Britští politici protesty bagatelizují s tím, že je to součást demokracie a navíc nebudou nijak masivní. Jenže ani ostrovní katolíky papežova návštěva nevzrušuje tak, jak by měla.

Neprodané vstupenky

Tisíce lístků na mše pod širým nebem v Glasgow, Londýně i Birminghamu stále ještě nenašly majitele. Katolická církev to svádí na nepříznivou předpověď počasí, nepříjemná bezpečnostní opatření a brzké ranní hodiny, kdy se poutníci musí vydat na cestu. Je pravda, že řada autobusů ze vzdálených vesnic vyrazí už ve tři hodiny ráno, jen proto aby pak poutníci seděli několik hodin na mokré trávě.

Jenže nabízí se i jiné vysvětlení. Současný papež zdaleka není tak populární jako jeho předchůdce a neumí oslovit lidi mimo katolickou církev. V 80. letech se na Jana Pavla II. v Británii přijeli podívat statisíce lidí různých vyznání navzdory všem obtížím.

Nezájem?

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většinu Skotů návštěva papeže Benedikta XVI. nezajímá nebo je spíše rozčiluje. Hmatatelným důkazem jsou právě tisíce volných lístků na mše pod širým nebem a řada plánovaných demonstrací proti papeži. Přesto si skotská ministryně kultury a vnějších vztahů Fiona Hyslop myslí, že pozitiva převládají.

„Nemusíme být katolíci, abychom chápali, že katolická církev po staletí formovala Skotsko. Je to pro nás obrovská příležitost připomenout si vlastní historii, konkrétně svatého Niniána, na kterého jsme skoro zapomněli. Přestože to byl na konci čtvrtého století první skotský věrozvěst.“

„Také očekáváme obrovský ekonomický přínos. A v neposlední řadě si myslím, že je to obrovská čest pro Skoty, která nás i zviditelní ve světě, že hlava státu a katolické církve nezačne návštěvu v Anglii ale přijede napřed do Skotska,“ míní Hyslop.

O návštěvě Benedikta XVI. bude přímo z Británie informovat náš zvláštní zpravodaj Ondřej Bouda.

Milan Kopp, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme