Nečas: Členský stát EU by neměl být zbaven možnosti ovlivňovat chod Unie

Sankce za rozmařilé rozpočty ano. Ale spravedlivé pro všechny. Tuto pozici bude hájit Česko na mimořádném summitu sedmadvacítky v Bruselu. Posílení koordinace hospodářských politik jednotlivých zemí Unie bude jedním z hlavních témat vrcholné schůzky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

O sankcích pro zadlužené státy bude dnes jednat Evropská unie. Rozmařilé státy by mělo čekat krácení evropských dotací a další sankce. Německo také podalo návrh, aby takové země ztratily hlasovací právo v evropských orgánech.

To ale v Ranním interview Radiožurnálu odmítl český premiér Petr Nečas, který se jednání také zúčastní:

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda vlády Petr Nečas v Ranním interview Radiožurnálu o summitu EU

„Já jsem přesvědčen že členský stát má mít zaručena určitá minimální práva, to znamená, neměl by být zbaven možnosti hlasovat a spoluovlivňovat chod Evropské unie. Konec konců, když to řeknu s jistou silnou nadsázkou i z běžného života: tak přeci v okamžiku, kdy jsme zadluženi, předluženi, tak také nejsme zbaveni svých základních práv včetně práva hlasovat například ve volbách,“ míní Nečas.

„Sankce mají působit preventivně, mají odstrašovat, tedy pokud možno zabránit tomu, aby se země zadlužovaly,“ poznamenal český premiér ale připomněl, že sankce musejí být vymahatelné, aby nezůstaly pouhou deklarací.

Posuzování rozpočtů

Nová pravidla fungování hospodářství Evropské unie budou stěžejním tématem mimořádného summitu hlav států a vlád evropské sedmadvacítky v Bruselu. Lídři členských zemí mají dát zelenou společnému posuzování národních rozpočtů před jejich schválením v jednotlivých parlamentech.

Milan Kopp, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme