Výsledky mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou jsou nejasné

Blízký východ má za sebou dvoudenní maratón přímých mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem nejprve v úterý setkal v Egyptě, včera jednali zhruba tři hodiny přímo v Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu a Husní Mubarak v Šarm aš-Šajchu

Benjamin Netanjahu a Husní Mubarak v Šarm aš-Šajchu | Zdroj: ČTK

Podle některých zpravodajů je překážkou v dalších jednáních úmysl Izraele naplno obnovit výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu. Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka není jasné, zda se v této otázce rozhovory někam posunuly. Američané tvrdí, že k posunu došlo. Izraelské a palestinské zdroje říkají opak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci na Rádiu Česko okomentoval blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

V regionu je také vysoká americké delegace. U rozhovorů osobně asistovala ministryně zahraničí Hillary Clintonová a teď se ještě chystá do Rámalláhu a pak do Jordánska. Americký blízkovýchodní emisar George Mitchell zase bude jednat v Sýrii a Libanonu.

Američané chtějí do blízkovýchodního mírového procesu vtáhnout i Sýrii a odpoutat ji od spojenectví s Íránem. „Obecně se soudí, že jedna věc jsou palestinsko-izraelské mírové rozhovory a druhá věc je otázka Íránu na Blízkém východě. Když to zjednoduším, tak Američané nabízejí Izraeli, udělejte ústupku ve věci Palestinců a my za to ještě více zatlačíme na Írán,“ vysvětluje postup Američanů Břetislav Tureček.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme