Ozónová vrstva se obnovuje. Díra zůstává nad Antarktidou

Dnes si připomínáme Mezinárodní den na ochranu ozónové vrstvy, která chrání Zemi před ultrafialovým zářením ze Slunce. Ozonovou vrstvu porušují hlavně chemické látky zvané freony používané v rozprašovačích, hasičských přístrojích, chladících zařízeních a při výrobě umělých pěnových hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce

Západ slunce | Foto: Comstock Images

Lidé se snaží od osmdesátých let omezit spotřebu freonů mezinárodními úmluvami, ovšem jejich uvádění do praxe je problematické, ekologické náhrady jsou drahé.

Zpravodajství o stavu ozónové vrstvy denně poskytuje solární a ozónová observatoř ČHMÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Vaníček z ČHMÚ mluvil na Rádiu Česko o stavu ozónové vrstvy

„Jsme vybaveni tzv. ozonovými fotometry, kterými každý den proměřujeme stav ozónově vrstvy už od roku 1961. Máme tedy aktuální a zcela původní informační zdroj pro oblast České republiky, potažmo střední Evropy,“ uvedl vedoucí laboratoře RNDr. Karel Vaníček.

Měření se podle něho využívají hlavně pro vědecké účely. Výsledky laboratoř poskytuje do mezinárodní výměnné sítě.

Problémy jsou v Antarktidě

„S mezinárodní iniciativou na ochranu ozónové vrstvy, kterou reprezentuje Montrealský protokol a jeho dodatky, ale vznikl v devadesátých letech poměrně intenzivní zájem veřejnosti, aby o těchto údajích byla veřejnost informovaná,“ připomněl Vaníček.

Pro veřejnost je podle něho přínosnější spíše informace o ultrafialovém záření, tedy o tzv. UV indexu, který je v letní sezoně důležitým ukazatelem.

Z čísel je patrné, že stav ozonové vrstvy se lepší a stejně tak jako její ochrana.

„Ochrana ozonové vrstvy není už dnes problematická záležitost. Odborná veřejnost i producenti se poměrně velice rychle shodli. Montrealský protokol je jednou z mála mezinárodních norem na ochranu životního prostředí, která je skutečně velmi dobře plněna,“ řekl Vaníček.

„Ve stavu ozónové vrstvy se to projevilo tak, že ve středních šířkách už došlo k její stabilizaci a v některých oblastech jsou dokonce náznaky přirozené obnovy. I samotná stabilizace už je fází přirozené obnovy. Bohužel nad Antarktidou se nám stále v jarním období vytvoří ozónová díra, ačkoliv v posledních třech letech je výrazně menší. Ale nemůžeme konstatovat, že by v Antarktidě docházelo k obnově ozonové vrstvy,“ dodal.

Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme