Bod pro spornou kometu

Nový objev nanodiamantů podpořil kontroverzní teorii, podle níž zánik severoamerické megafauny způsobil impakt kosmického tělesa. 

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nanodiamanty z Grónského ledového štítu (elektronový mikroskop)

Nanodiamanty z Grónského ledového štítu (elektronový mikroskop) | Foto: James C. Weaver, UCSB

Zasáhla před 12 900 lety Severní Ameriku kometa, která přinesla zánik místní megafauny i lidí z kultury Clovis? Podle jedné skupiny vědců ano, zbytek teorii považuje za spíše kontroverzní. Zastánci "kometové teorie" se opírají o neobvyklý organický materiál, kterým však podle jiných odborníků ve skutečnosti mohou být jen pozůstatky spor hub a trusu termitů. V rukávu ale mají ještě jeden trumf. Přesvědčivější je přítomnost nanodiamantů, které mohou vznikat jen za skutečně extrémních teplot i tlaku.

V loňském roce James Kennet z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře nanodiamanty objevil ve vrstvách sedimentů starých 12 900 let na ostrově Santa Rosa, který leží u pobřeží Santa Barbary. Letos se svým týmem stejné uhlíkové částice objevil také v ledu pocházejícím z Grónského ledového štítu. Vysoký podíl zdejších nanodiamantů má hexagonální strukturu, o které je známo, že na Zemi vzniká pouze ve spojitosti s impakty kosmických těles. Vrstva, ze které pocházejí, by době před 12 900 let také odpovídala, což znamená, že sporná kometa získala další bod.

Zdroj: Science Daily, Journal of Glaciology.

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme