Evropští lídři jednají o sankcích za rozmařilé rozpočty

Hlavně o budoucnosti evropské ekonomiky je mimořádný summit Evropské unie, který začal v Bruselu. Přinesl už první výsledek. - a to dohodu o volném obchodu s Jižní Koreou. Ta se nečekaně dostala až na jednání špiček sedmadvacítky, protože ji dosud blokovala Itálie, kvůli obavám z dovozu levných malých aut z Koreje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Česko asi na bruselské schůzce evropských lídrů neprosadí svůj požadavek na co nejtvrdší tresty pro předlužené země Evropské unie. Praha chce, aby sankce pro zadlužené státy jako je teď Řecko do budoucna zahrnovaly vysoké finanční tresty.

Česko by chtělo předluženým zemím sebrat dotace pro zemědělce i příspěvky pro chudší regiony. Podle diplomatů se ale tenhle postoj podaří jen těžko prosadit. Proti zastavení zemědělských dotací jsou Francouzi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na summitu EU shrnul v Ozvěnách dne zpravodaj Pavel Novák

A premiér Petr Nečas připustil, že shoda není ani mezi zeměmi Visegrádské čtyřky, kam kromě Česka patří Slovensko, Polsko a Maďarsko: „Jsou tady logicky rozdílné zájmy například rozdílná závislost na zemědělských dotacích a rozdílná závislost na zemědělské politice.“

Česko pro změnu nechce, aby rozpočtoví hříšníci přišli o hlasovací práva při schůzkách členských zemí. „Já jsem přesvědčen že členský stát má mít zaručena určitá minimální práva, to znamená, neměl by být zbaven možnosti hlasovat a spoluovlivňovat chod Evropské unie. Konec konců, když to řeknu s jistou silnou nadsázkou i z běžného života: tak přeci v okamžiku, kdy jsme zadluženi, předluženi, tak také nejsme zbaveni svých základních práv včetně práva hlasovat například ve volbách,“ řekl Českému rozhlasu premiér Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskusi mezi účastníky summitu zhodnotili v Ozvěnách dne i reportér Ondrřej Houska a politolog a ekonomický analytik Petr Robejšek

Politolog a ekonomický analytik Petr Robejšek v Ozvěnách dne byl skeptický k možnosti sankcí. „Předkládání rozpočtů, bude-li se vůbec plošně konat, nebude nic měnit na tom, že každá národní vláda se bude chtít zavděčit vlastním voličům.“ Pokusy vyrovnat rozdílné podmínky ekonomik politickými kroky podle jeho názoru nepůjde.


Dohoda s Jižní Koreou

Evropská unie už schválila dohodu o volném obchodu s Jižní Koreou. Dosud ji blokovala Itálie kvůli ochraně svého automobilového průmyslu.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme