Lesy ČR vyhlásily tendr na práce v lesích

Lesy České republiky vyhlásily tendr na práce v lesích, včetně prodeje dřeva v příštím roce. Podle vedení lesů jde o jediný způsob, jak zajistit pokračování lesnických prací bez přerušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Les

Les | Foto: Corel GALLERY

Zakázka na 108 lesnických hospodářských celků má hodnotu přibližně 2,5 miliardy korun. Uspějí firmy, které ve výběrovém řízení nabídnou nejnižší cenu za své práce. Podmínkou také je, že nejméně dvacet procent vytěženého dřeva nabídnou na veřejných trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových tendrech Lesů ČR mluvil na Rádiu Česko Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů.

Lesy České republiky očekávají, že jednoroční tendry stabilizují situaci, přinesou státnímu podniku stamilionové úspory a zefektivní všechny činnosti v lesích. Zároveň tím ukončují pro ně nevýhodnou spolupráci s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, která je ještě do konce tohoto roku prostředníkem při prodeji 90 procent dříví ze státních lesů.

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný postup Lesů ČR ale kritizuje a tvrdí, že nové jsou diskriminační a upřednostňují velké firmy: „My jsme rozhodnuti podat stížnost na tyto tendry k antimonopolnímu úřadu s tím, že už v tomto datu ústy ministra zemědělství byly zveřejněny informace, které jednoznačně hovoří o diskriminačním charakteru tendrů právě pro malé a středně velké dřevozpracující firmy.“

Podle Valného totiž v některých případech tendr předem vylučuje účast malých a středních lesnických firem na zakázce. Dlouhodobější tendry na práce od roku 2012 chtějí Lesy ČR vypsat v únoru příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakázku na těžbu dřeva pro Lesy ČR v roce 2011 komentoval na Radiožurnálu předseda Společenstva dřevozpracujících podniků v České republice Petr Pražan

„Pokud se budou jednotlivé firmy odvolávat, podle mého názoru se jednotlivé smlouvy nestihnou do konce roku uzavřít,“ říká předseda Společenstva dřevozpracujících podniků v České republice Petr Pražan.

Je tak ohroženo plynulé pokračování těžby dřeva od ledna 2011.

Jaroslav Skalický, Lenka Rafaelová, Jan Richter, Jan Piroch, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme