Absolventi učňovských oborů neumí jazyky potřebné k uplatnění
Čechům se v příštím roce otevře německý i rakouský trh. Což je dobrá zpráva pro absolventy učebních oborů například číšník, servírka, kuchař. Jenže podle odborníků většině z nich chybí znalost cizího jazyka.
Dokonce i hoteliéři v příhraničí si stěžují na to, že vyučení absolventi se nedokážou s hosty domluvit. Přitom právě oni by mohli najít v cizině lukrativní místo.
Hoteliéři chtějí, aby jejich zaměstnanci, popřípadě noví absolventi, dokázali s hostem prohodit několik slov k jinému tématu než k jídelnímu nebo nápojovému lístku. Podle ředitele Hotelu Kašperk Adama Hejtmánka, dokážou školy učně připravit jen teoreticky.
„Teorie, kterou ve škole mají, je samozřejmě důležitá, ale studenti mají kolikrát strach hovořit a nemají v běžném provozu se k tomu tolik dostat. Neříkám, že je tomu tak všude, situace je individuální. Nicméně jsem přesvědčen, že by situaci zachránilo mnohem více praxe a možností dostat se do kontaktu s cizinci.“
I sonda nakladatelství Fraus mezi studenty vybraných učňovských oborů potvrdila, že polovina z nich nemá ani jasno v otázce, zda by měli umět cizí řeč. Zástupce ředitelky Hotelu Orea na Špičáku, Václav Sieber, zase Radiožurnálu řekl, že jazyková úroveň absolventů, kteří u nich hledají místo, je individuální, ale spíš špatná:
Problém je prý většinou s druhým jazykem
„Lidé, kteří mají nějaké znalosti už od základní školy, problémy nemají. Jiní, kteří se začali učit nový jazyk na střední škole, jsou v něm pak poměrně slabí. Pokud měl někdo na základní škole angličtinu a na střední škole se začali učit němčinu, nemá ji pak na takové úrovni, jakou my požadujeme pro zaměstnance, který by u nás mohl pracovat.“
Naopak ředitel pražské Střední odborné školy gastronomie Jindřich Kolek vidí problém v učitelích:
„Úroveň jazyků je různá, protože, záleží většinou na tom, jakou základní školu kdo absolvoval. Problém je v tom, že ne všichni jazykáři jsou zcela aprobovaní. Jsou to většinou přeučení ruštináři.“
Ale ani žáci této školy by nesplnili požadavky příhraničních hoteliérů.
„Dokážu se s člověkem v rámci mého oboru domluvit. Ale abych mu řekla, kam se může jít podívat třeba v Praze? Tak takhle daleko ještě bohužel nejsem,“ uvedla jedna z žákyň.