Problémem Mladé Boleslavi jsou herny

Mladé Boleslavi se říká středočeské Las Vegas. Hazardu se tady zatím daří dobře. Jen v počtu videoterminálů, tedy přístrojů, kde gambleři mohou za večer prohrát desetiticíce korun, je toto automobilové město druhé ve Středočeském kraji, hned za Kladnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V mladoboleslavské automobilce začala celozávodní dovolená, život ve městě se zastavil

V mladoboleslavské automobilce začala celozávodní dovolená, život ve městě se zastavil | Foto: Jana Huzilová

Vymýcení přebujelého hazardu bude také jedním z témat, na které chtějí komunální politici nalákat své voliče v podzimních volbách.

Neony a reklamy na kasina blikají skoro na každém rohu. Červené digitální číselníky lákají na slušné sumy peněz a jen na Masarykově třídě otevírají dveře nejméně čtyři herny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové z Mladé Boleslavi

„Já si myslím, že by to měli zrušit. Kvůli rodinám a kvůli všemu. Chlapi, ale i ženské zbytečně prohrávají peníze,“ posteskla si obyvatelka Mladé Boleslavi.

Večery v boleslavských hernách tráví většinou zahraniční dělníci, kteří pracují pro místní automobilku Škoda. Dalo by se dokonce říci, že hazard už má ve městě také svou tradici. Město se snaží s gamblery bojovat léta,

„Co se týče videoterminálů – ano, v Mladé Boleslavi je jich zřejmě po Kladnu nejvíce. Co se týče heren, pokles je za čtyři roky o 26 heren, které byly zrušeny, což je o 30 procent toho, co bylo před čtyřmi lety. Trend klesá,“ říká primátor Raduan Nwelati, který po čtyřech letech znovu kandiduje za ODS.

Opozice polemizuje

Opoziční zastupitelé si ale myslí, že s hernami šlo zatočit více. Už před dvěma lety navrhovali jejich plošné zrušení. Další kandidát na post primátora, Robin Povšík z ČSSD, radnici kritizuje, že nezakročila proti hazardu razantněji.

„Vedení města říká, že v uplynulém půl roce nebo roce zajistilo snížení počtu 17 heren. Když jsme se zeptali konkrétně na zastupitelstvu, jak toho bylo docíleno, tak museli přiznat, že ty herny zanikly samy, protože už tu není kupní síla,“ tvrdí Povšík a dodává:

Hrací automat | Foto: Corbis

„Je to zlo, které je potřeba, aby neexistovalo. Zničilo už spoustu rodin, spoustu lidí.“

Vystrnadit hazard ale zatím Mladá Boleslav nemůže. Stejně jako další města musí počkat na novelu loterijního zákona, která dá radnicím větší pravomoc. Radnice se alespoň snaží vyhláškami omezit počet heren ve městě. A také zpoplatnit jejich provoz podle zákona.

„Novela umožnila to, aby město požadovalo poplatky i z videoterminálů, a proto jsme tu vyhlášku schválili a zpoplatnili to v maximální možné míře, což je 5 tisíc za čtvrtletí. Zákon o poplatcích nám umožňuje v případě prodlení jednoho dne požadovat až trojnásobek. Pokud se to stane, tak budeme požadovat maximální výši,“ uvádí primátor Nwelatti.

Zrekonstruovaný bazén

A co se podle místních lidí naopak radnici za ty čtyři roky povedlo?

„Vedení města udělalo hodně. Například zrekonstruovalo koupaliště, nemluvě o okolí Jizery,“ vypočítává jiná obyvatelka města.

Rekonstrukce koupaliště stála 160 milionů korun. Na místě zastaralého bazénu vyrostl moderní areál se šedesátimetrovým tobogánem, skokanskými můstky nebo vodní věží.

Radnice také plánuje, že bazén zakryje v dalších letech novou otevírací střechou, což si v městské anketě přálo přes sedmdesát procent místních lidí.

Opoziční zastupitelé ale plány s přestavbou bazénu kritizují kvůli podle nich neprůhlednému financování celé stavby.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme