Vláda chce zavést klouzavý poslanecký mandát

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes potvrdil, že vláda chce zavést takzvaný klouzavý poslanecký mandát. Ministra, který je zároveň poslancem, v době jeho vládního působení zastoupí náhradník z kandidátky téže politické strany. Návrh novely Ústavy chce vláda do Sněmovny dát ještě teď na podzim. Ke schválení potřebuje vláda ústavní většinu 120 hlasů, má jich 118.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Podle lídra sociální demokracie Bohuslava Sobotky by návrh neměl začít platit hned.

„Podporujeme změnu Ústavy, která by umožnila zahrnout klouzavý mandát do ústavního pořádku. Současně platí, že by tato změna měla být účinná až od příštího volebního období, abychom se vyhnuli možným námitkám Ústavního soudu či tomu, že by Ústavní soud tuto část Ústavy zrušil,“ řekl Bohuslav Sobotka.

„Návrh umožňuje ministrovi věnovat se pouze exekutivní funkci a nemusí tedy navštěvovat jednání parlamentu v době, kdy má nějaká jednání. Pak to vede k tomu, že se vyblokovávají poslanci když je politická dohoda, když není, tak se nevyblokovávají. Z tohoto hlediska je to určitě výhodné,“ řekl právník Vladimír Balaš, který přednáší na právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu na vytvoření klouzavého poslaneckého mandátu v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

K argumentům proti zavedení klouzavého mandátu patří úvaha, že náhradníci nemusí stát o to, být ve Sněmovně na nejistou dobu a že se zčásti zpřetrhají vazby mezi vládou a Sněmovnou.

Kabinet chce začlenit do ústavy i takzvanou konstruktivní nedůvěru vládě. To je princip, nedůvěru je možné vyslovit až poté, co nový získá podporu Sněmovny nový premiér. To je princip známý třeba z Německa.

Vladimír Balaš považuje tento návrh za rozumný. „Pak nevznikají problémy s přechodnými vládami a s úřednickými vládami. Je to určitě model, který se v Německu osvědčil. Myslím si, že odpovědnost těch, kteří volají po odvolání vlády, by měla být zvýšena,“ řekl.

Působnost Nejvyššího kontrolního úřadu se má také rozšířit na kraje a obce. „Je otázka, zda tento úřad ve stávajícím složení bude schopen to zvládnout. Je omezen také financemi, které dostává, personálním obsazením a tak dále. Nejde tedy jen říct, že bude mít rozšířené pravomoci, ale je k tomu také potřeba vytvořit předpoklady,“ uvedl Vladimír Balaš.

Veronika Malá, Martin Drtina, Martina Mašková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme