Už příští prezident může být volen přímo, řekl Pospíšil

Návrh na zavedení přímé volby prezidenta dokončí ministerstvo spravedlnosti v nejbližších dnech. Potvrdil to dnes šéf resortu Jiří Pospíšil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Novelu potom dostanou lídři koalice, aby definitivně dohodli, jak by měla přesně přímá volba u nás vypadat. Podle Pospíšila by bylo možné celý proces zvládnout i tak, aby se příští prezident volil už přímo:

„Technicky je možné zvládnout jak změnu ústavy, tak i příslušného zákona tak, aby se příští volba prezidenta konala již podle nov nové právní úpravy, tedy aby se realizovala přímá volba. Ale je to o politickém rozhodnutí a ne o nás. My splníme v tomto směru požadavky lídrů vládní koalice.“

Ministerstvo zatím připravilo několik variant, jak by mohla přímá volba vypadat. Jednou z nich je jednokolový systém, v úvahu ale připadají i kola dvě. Ta by navíc mohla vypadat buď obdobně jako volby do Senátu anebo by z prvního do druhého kola volby postupovali všichni kandidáti, kteří by získali více než konkrétní procento hlasů.

Veronika Malá, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme