Kvůli šampionátu v Liberci je obviněn i bývalý rektor Konopa

Za přípravu loňského lyžařského šampionátu v Liberci obvinila dva muže. Podle policie měli obvinění muži v rozporu se zákonem společně zadat zakázku za 24,2 milionu korun předem vybrané firmě, a tím vyřadili ostatní možné zájemce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci a Ještěd

Diváci a Ještěd | Foto: Petr Gerhardt

Podle policie šlo o zakázku na dodávku nábytku na koleje liberecké univerzity, která pak sloužila pro účastníky mistrovství. Jedním z obviněných je bývalý rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa. Ten ale nařčení odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případu se věnuje reportér Petr Sehnoutka.

„Pokládám to za nesmyslnou záležitost. Musím si to nejprve prostudovat a poradit se s právníkem. Kroky mi přidaly logické vzhledem k tomu, že bylo potřeba stihnout termín mistrovství. Na základě výběrového řízení jsem jako statutární zástupce rozhodoval já, výběrové řízení ale připravovala firma Investing,“ řekl Konopa.

Druhým obviněným zřejmě podle všeho jednatel společnosti Investing.cz Josef Nadrchal. Tato společnost obstarávala celou zakázku. Policie oba muže podezírá z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Zřejmě další obvinění

Vše se točí kolem 350 milionové opravy kolejí v libereckém Harcově. „Ti muži měli spojenými silami sjednat zakázku za 24 miliony korun a tuto měli dát konkrétně vybrané jedné jediné firmě. Oni si byli vědomi, že tak rozsáhlou zakázku nemohou dát jediné firmě, měli oslovit více uchazečů. Firma získala neoprávněný prospěch ve výši téměř tří milionů korun,“ řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Nákup nábytku byl jednou ze součástí celé zakázky. Na vrcholu stála Technická univerzita, která si na zakázku obstarala firmu Investing.cz. Hlavním dodavatelem stavby byla společnost Syner, která si vybírala jednotlivé subdodavatele. Syner si pak nejprve objednal firmu a teprve ta si vybrala konečného zhotovitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

machová.mp3

Policie se celou věcí začala zabývat zřejmě na podnět Nejvyššího kontrolního úřadu, který loni v únoru podal kvůli postupu Liberce a Technické univerzity při přípravách mistrovství trestní oznámení.

Policie se celou věcí zabývá i nadále a vypadá to, že obviněných může být víc. Po libereckém šampionátu zbyl dluh sto osm milionů korun. Kdo dluh nakonec zaplatí, se zatím neví.

„To je otázka, která se klade velice často, ale nikdo na ní nedokáže odpovědět. Momentálně hovoří ministr Dobeš o tom, že by dvacet procent zaplatil stát. Šlo by o to, že by podnikatelům vrátili DPH. Další balík by mohlo dát město, ale tam je situace velice nepřehledná, protože budou komunální volby a nikdo neví, jak to bude dál,“ podotkla redaktorka aktuálně.cz Martina Machová, která případ sleduje.

Jan Richter, Petr Sehnoutka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme