Smlouva START prošla prvním testem v americkém Senátu

Nová smlouva START má za sebou první test. Zahraniční výbor amerického senátu doporučil rusko-americkou dohodu o jaderném odzbrojení k ratifikaci. Prezident Barack Obama to přivítal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama (prezident USA) na Pražském hradě.

Barack Obama (prezident USA) na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec

Překvapivý není ani tak samotný výsledek hlasování. Doporučení výboru, ve kterém mají hlavní slovo demokraté prezidenta Obamy se čekalo. Do poslední chvíle ale nebylo jisté, jestli pro nový START zvednou ruku i někteří republikáni.

Tři z osmi republikánských senátorů ve výboru nakonec hlasovali pro přijetí smlouvy, která je klíčová pro politiku takzvaného resetu vztahů mezi Washingtonem a Moskvou.

Bílému domu to dává velkou naději na podporu alespoň části republikánské strany při konečném hlasování v plénu Senátu. Tam totiž potřebuje mezinárodní smlouva dvě třetiny, tedy 67 hlasů. Tolik jich vládní demokraté nemají teď a podle průzkumů už vůbec mít nebudou po listopadových doplňovacích volbách.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme