Cena zlata pokračuje v růstu. Zdolalala další rekord

Podruhé v tomto týdnu se dostala cena zlata na nové maximum. Činí skoro 1276 dolarů za trojskou unci, která je k dodání okamžitě. Kontrakt na budoucí dodávku 31 gramů se pak vyšplhal ještě o necelé 4 dolary výše. Společně s tím výrazně posilují i další drahé kovy. Stříbro se tak například dostalo až k 21 dolarům za trojskou unci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unce zlata

Unce zlata | Foto: Comstock Images

Jak na Rádiu Česko řekl analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta, důvodem růstu cen drahých kovů jsou obavy obchodníků, že globální ekonomika může mít opět problémy. „Zlato je bezpečný přístav, ke které mu se obchodníci uchylují, když se obávají budoucnosti,“ řekl.

O těchto obavách podle něj svědčí ti to, že obchodníci jsou stále ochotni nakupovat nejbezpečnější státní dluhopisy. A také to, že jsou stále ochotni půjčovat vládám, například USA, Německa či Británie, za rekordně nízké úrokové sazby. A to i přesto, že si tyto vlády zadlužují nejvyšším tempem v historii,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena zlata láme rekordy. Na Rádiu Česko jsme hovořili s analytikem X Trade Brokers Jaroslavem Brychtou.

Ze Spojených států v poslední době přišlo několik povzbudivých zpráv včetně včerejších statistik o lepší než očekávané situaci na trhu práce.

Očekávaný vývoj cen drahých kovů bude mít vliv i na peněžní trhy. Podle některých analytiků se dá čekat, že společně s případným růstem cen drahých kovů bude padat zájem o rizikovější měny.

„Je to podle mě pravděpodobné. Pokud bude růst poptávka po drahých kovech a obecně po těchto bezpečných přístavech. Bude to znamenat, že i na trzích nadále převládá spíše nervozita a obavy z budoucnosti. Což může podřezávat větev právě pod těmi rizikovějšími měnami jako je například koruna a další středoevropské měny,“ vysvětlil.


Pokud se bude situace na trzích vyhrocovat, cena zlata poroste

Někteří experti tvrdí, že cena zlata bude i nadále růst. Jiní se ale přiklánějí k názoru, že narazí na přirozený strop, že růst zastaví, až bude cena na úrovni 1300 dolarů za unci. „Já se domnívám, že růst cen zlata může pokračovat a nedomnívám se, že existuje nějaký přirozený strop. Pokud se bude situace na trzích vyhrocovat, zlato poroste,“ řekl.

Nejen zlato, ale také cena stříbra láme rekordy. Včera se stříbro dostalo na nejvyšší úroveň za posledního 2,5 roku. Podle analytika je ale stříbro vůči zlatu dlouhodobě podhodnocené. Připomněl, že několik staletí, kdy bylo stříbro využíváno jako měnový kov, odpovídala jedna zlatá unce zhruba 14 uncím stříbra a nyní se prodává za zhruba 60 uncí stříbra.

„A budou-li politici a centrální banky pokračovat ve znehodnocování papírových měn podobným tempem, jako v posledních dvou letech, tak nelze vyloučit, že se tento poměr začne narovnávat a stříbro může získávat na hodnotě daleko rychleji než zlato,“ dodal.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme