Kasta červích válečníků

17. září 2010

Kastovní systém najdeme nejen u sociálně žijících včel a mravenců, případně v tradiční indické společnosti. Kasty „rozmnožovatelů“ a válečníků, kteří je střeží, vědci nyní objevili také u motolic.

Mořští plži Cerithidea californica jsou hostiteli drobných parazitických motolic. Ty plžům brání v rozmnožování, takže nakažený plž se stává jen živým domovem červí kolonie. Domov může poskytnout úctyhodnému množství motolic – dospělá kolonie může dosáhnout váhy odpovídající až jedné čtvrtině hmotnosti plže. Při výzkumu červích kolonií vědci z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře zjistili, že těla nebohých plžů neobsahují jen jeden typ červů.

Kromě větších jedinců, kteří se dokážou rozmnožovat, je zde velké množství menších červů, kteří na délku měří jen několik milimetrů. Vznikají nepohlavním rozmnožováním, jsou geneticky zcela identičtí a neplodní. Jediným úkolem těchto klonů je fungovat jako obdoba imunitního systému a chránit tělo „svého“ plže před infekcí nepříbuznými červy. Kasta červích válečníků se chová podobně jako bílé krvinky – pokud do organismu proniknou vetřelci, napadají je kousáním a zabíjejí je.

Zdroj: University of California Santa Barbara

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio