Čistírna odpadních vod v Ledenicích stála 23 milionů

7. červenec 2003

Dostatečnou kapacitu pro rozvoj obce s 2200 obyvateli by měla představovat nová čistírna odpadních vod, která byla v červnu otevřena v Ledenicích na Českobudějovicku.

Celkové náklady představují asi 23 milionů korun, z nichž nenávratná dotace ze Státního fondu životního prostředí činí sedm milionů a stejnou částku fond obci půjčil. ČTK to řekla Jitka Kramářová z vodohospodářské a.s. 1. JVS.

Stavba čistírny, na jejíchž nákladech se obec přímo podílela sedmi miliony korun, začala už v červnu 2001. Loni ji však zdržely ničivé záplavy. Nová čistírna odpadních vod a kanalizační sběrače uvádějí podle Kramářové kvalitu vypouštěné odpadní vody do souladu s legislativou Evropské unie.

Vodohospodářský majetek v Ledenicích provozuje a.s. 1. JVS, která působí zhruba ve 40 obcích jihozápadních Čech, například v Českých Budějovicích, Sušici, Horažďovicích, Veselí nad Lužnicí, Vimperku, Vodňanech či Milevsku. Její loňské výnosy vzrostly o šest procent na 548 milionů korun a čistý zisk činil 18 milionů, což je přibližně stejně jako v roce 2001.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio