Odhady o počtu Vietnamců žijících v ČR nelegálně se rozcházejí

Do Prahy přijel vietnamský ministr zahraničí Pham Gia Khiem. Se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem jedná o kulturní a obchodní spolupráci, aktuální politické situaci ve světě, ale také o životě početné vietnamské komunity v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je tu jedna z největších vietnamských komunit v České republice.

Je tu jedna z největších vietnamských komunit v České republice. | Foto: Tomáš Adamec

V České republice žije kolem 60 tisíc Vietnamců. Alespoň takové číslo ukazují údaje Českého statistického úřadu, který sleduje Vietnamce s trvalým nebo dlouhodobým pobytem v ČR. Jak na Rádiu Česko uvedla vietnamistka Eva Pechová, údaje o počtu Vietnamců žijících v ČR bez oprávnění nejsou úplně jasné.

„Odhady se rozcházejí. Já osobně si myslím, že i většina mých kolegů se přiklání k tomu, že čísla nejsou příliš velká. Třeba ve srovnání s Polskem, kde se odhaduje, že až třetina či polovina Vietnamců žije v zemi nelegálně. V ČR by se ta čísla mohla pohybovat kolem 10 tisíc,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vietnamistka Eva Pechová ve Světě o jedné

Loňský projekt, kdy vláda začala nabízet cizincům, kteří v Česku přišli o práci, 500 eur a letenku domů, u vietnamské komunity podle ní nebyl úspěšný. „Myslím, že nebylo ani 300 lidí, kteří by se přihlásili k dobrovolným návratům,“ upřesnila.

Důvodem podle ní je fakt, že lidé, kteří z Vietnamu přijeli do ČR v posledních několika letech, zaplatili za cestu velké částky. „Které dosahovaly až 14 tisíc amerických dolarů. Mají tak obrovské dluhy, které musí splácet. A 500 euro jejich situaci neřešilo,“ dodala.

Česká republika patřila díky historické spolupráci dlouho mezi země, do kterých jezdili Vietnamci za prací ve velkém. V roce 2008 ale česká diplomacie ve Vietnamu načas pozastavila vydávání dlouhodobých víz. „Začali k nám jezdit více lidé za účelem studia, ale atraktivnost ČR pro Vietnamce nijak neklesla,“ řekla.

Zda se bude v příštích letech vietnamská komunita v ČR dále rozrůstat, záleží podle ní na migrační politice ČR.

Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme