Rodiny rozdělené korejskou válkou se možná opět setkají

Jižní a Severní Korea spolu jednají o případném dalším setkání rodin, které před více než půlstoletím rozdělila Korejská válka. Mnozí v tom vidí náznak zmírnění napětí na Korejském poloostrově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum Korejské války v Soulu

Muzeum Korejské války v Soulu | Foto: Robert Mikoláš

Na setkání rozdělených rodin existují dva návrhy. Severokorejský, v pořadí druhý, mluví o tom, že by se příslušníci rozdělených rodin mohli setkat od 21. do 27. října. Jihokorejský návrh zní na 19. až 24.října. Takže podle obou návrhů zbývá do schůzek zhruba měsíc.

Válka rozdělila miliony lidí. Ačkoliv se setkala jen malá část příslušníků rozdělených rodin, tak od roku 2010 už bude dvacet tisíc lidí. A je to stále jen zlomek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničněpolitický komentátor Milan Slezák mluvil na Rádiu Česko o vzrtazích korejských republik

Lidé se většinou setkají tváří v tvář a mohou spolu strávit tři dny, někdy méně. Setkání většinou proběhne u Diamantové hory na severu Korejského poloostrova. Menší část lidí se setká prostřednictvím videokonference. I to je pokrok. V mnoha případech lidé vůbec nevěděli, zda blízcí příbuzní, jako syn matka dcera atd., vůbec žijí.

Podle severokorejských gest se zdá, že mezi oběma státy dochází oteplování vztahů. Severní Korea dokonce navrhla, aby se obnovily vojenské rozhovory, které měly být také o tom, kudy povede hranice mezi oběma státy, což je velmi výbušná věc. Nejde jen o hranici pozemskou, ale i o hranici mořskou, kde se dostávají ke slovu také hospodářské zájmy.

Jenže před rokem se také zdálo, že se vztahy oteplují. Severní Korea také spoustu věcí navrhla, zrušila například blokádu mezi oběma zeměmi, po několika měsících ale přišlo potopení jihokorejské korvety a vše se vrátilo zase zpátky.

Částečné oteplování vztahů má také souvislost s plánovaným sjezdem severokorejské vládní strany, Korejské strany práce. Straně by se ke sjezdu hodil nějaký zahraniční úspěch. Má to ale souvislost s celou řadou jiných věcí. Například se záplavami, které postihly Severní Koreu. Záplavy byly opravdu masivní a i přes pomoc z Číny si s nimi neví v KLDR rady. Požádala o pomoc i Jižní Koreu a skutečně jí dostala.

Milan Slezák, Helena Berková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme