Krušnohorské Moldavě před volbami opět podezřele přibývají obyvatelé

Moldava v Krušných horách na Teplicku se už dřív stala terčem zájmu médií kvůli podezřelému přírůstku tamních obyvatel jen pár týdnů před komunálními volbami. Letošní volby budou mít zřejmě stejný scénář. Někteří lidé z obce proto napsali dopis ministrovi vnitra a žádají ho, aby poslal do Moldavy pozorovatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby 2006 - Moldava

Komunální volby 2006 - Moldava | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Krušnohorská Moldava leží na hranicích s Německem. Během mimořádných komunálních voleb v roce 2005 i před čtyřmi roky se mluvilo o tom, že volební vítězství zajistili současnému vedení obce lidé, kteří se narychlo přistěhovali jen pár týdnů před hlasováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moldavě před volbami opět podezřele přibývají obyvatelé. Situaci v krušnohorské obci sleduje redaktor Jan Beneš

„V roce 2004 bylo na Moldavě 116 voličů. Při parlamentních volbách na jaře tohoto roku byl počet lidí zapsaných ve voličském seznamu 149. Nyní bylo na tomto seznamu 168 voličů. Nikde jsem tyto lidi neviděl, nevšiml jsem si, že by na Moldavě přibyla jediná nová rodina, nicméně o 19 lidí opět číslo stouplo,“ říká Jaroslav Sečánský, které do letošních komunálních voleb vede kandidátku Strany práv občanů a snaží se na podezřelé dění v obci upozornit.

Při mimořádných komunálních volbách v roce 2005 se podle České televize několik nových občanů přihlásilo k trvalému bydlení v hotelu, který vlastnil tehdy čerstvě zvolený starosta Jaroslav Pok. Ten ale tehdy vzkázal médiím, že přihlásil k trvalému pobytu jen své zaměstnance.

Letos je situace velmi podobná. Po několika neúspěšných pokusech natočit s vedením obce rozhovor starosta Pok odpověděl Českému rozhlasu prostřednictvím elektronické pošty. Mimo jiné napsal, že se lidé přihlašují do stávajících nemovitostí, obci ale prý nepřísluší zjišťovat, za jakým účelem tak činí.

Adresa: turistická chata

Obyvatelé mají být podle Poka přihlášeni nově například v objektech Nové Město číslo popisné sedm a Moldava číslo popisné devět. První objekt je turistická chata, která patří Tělocvičné jednotě Sokol z Duchova. Její starostka Aneta Bartlová o tom, že by se do chaty někdo trvale přihlašoval, nic neví.

Na druhé zmíněné adrese žije Jaroslav Sečánský, tedy muž, který na celou věc upozornil. Ani k němu se nikdo nový nepřistěhoval. Sečánský proto napsal dopis ministerstvu vnitra s upozornění na situaci na Moldavě. Pokud mu stát nepomůže, připravené má i další způsoby.

„Rozjeli jsme kampaň s názvem Staň se občanem Moldavy, kde bychom oslovili známé osobnost, aby se Moldavu rovněž přihlásili a ukázali absurditu současného stavu,“ vysvětluje Sečánský.

Na volby dohlédne Transparency International

Jak na Moldavě dopadnou letošní komunální volby, bude jasné až ve druhé polovině října. Účast při hlasování přislíbili i členové Transparency International.

„Účelové přihlašování občanů za účelem získání podpory konkrétních kandidátů v komunálních volbách je nežádoucí jev. Pokud tam lidé nežijí, tak se samozřejmě nemají podílet na rozhodování o dalším směřování obce,“ podotýká Petr Jansa z nevládní neziskové organizace, jejímž poslání je mapovat stav korupce v Česku.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme