Exilový vůdce Čečenců Zakajev je na svobodě

Exilový vůdce Čečenců Achmed Zakajev je volný. Rozhodl o tom varšavský soud, který tak nevyhověl žádosti prokuratury o uvalení vazby. Zakajev dorazil do Polska na Světový kongres čečenského národa a na základě mezinárodního zatykače ho zadržela polská policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čečenský exilový vůdce Achmed Zakajev byl zadržen v Polsku

Čečenský exilový vůdce Achmed Zakajev byl zadržen v Polsku | Zdroj: ČTK

Soud ve velmi zrychleném řízení rozhodl, že Achmed Zakajev nemusí do vazby a je volný. Hlavní roli sehrál fakt, že Zakajev má azyl ve Velké Británii a jeho status politického uprchlíka platí tedy v rámci celé Evropské unie.

K propuštění zřejmě přispělo i to, že podobně v jeho prospěch už v minulosti rozhodly Dánsko a právě Velká Británie. Ty totiž před osmi lety označily důkazy Moskvy o údajné teroristické činnosti Zakajeva za nedostačující.

Stejné argumenty poslala ruská strana do Polska i tentokrát. Požadavek Moskvy o vydání Zakajeva tak vyšel zcela naprázdno.

Zakajev poděkoval Polákům za podporu a slíbil, že se určitě zúčastní Světového kongresu čečenského národa, který se koná nedaleko Varšavy. Podle jeho slov je to dnes jediné místo, kde se dá otevřeně mluvit o problémech současného Čečenska.

Petr Vavrouška, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme