Slováci v referendu rozhodují o imunitě poslanců

Ani šance připravit poslance o část imunity zřejmě nepřitáhne Slováky k dnešnímu referendu. Slovenští voliči budou v celostátním hlasování rozhodovat celkem o šesti otázkách. Nejvíc pozornosti budí právě zúžení poslanecké imunity. K referendu ale nejspíš přijde málo lidí a hlasování tak bude neplatné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenské volby

slovenské volby | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Pokud by to vyšlo, slovenští občané by během jediného dne dokázali tolik věcí, kolik parlament sotva stačí za rok. Zúžit imunitu poslancům, snížit počet zákonodárců, zrušit koncesionářské poplatky, ustanovit volby pomocí internetu a tak dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Vojtěch Berger.

Témat v referendu je řada. Všechny je vymyslela strana SaS, politický nováček, která měla vypsání referenda i ve své předvolebním programu. Opozice ale obviňuje organizátory referenda z populismu.

Hlasování vyjde asi na 7 milionů eur, a zřejmě bude navíc ještě neplatné. Podle průzkumů se totiž k referendu nechystá jít ani pětina voličů. Pro platnost hlasování je přitom nutná nadpoloviční účast.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme