U zubaře si asi budeme muset připlatit. Souhlasí s tím i ministr

Ministr zdravotnictví Leoš Heger podpořil požadavek zubních lékařů, aby si lidé platili amalgámové plomby. Teď je hradí pojišťovny. Po změně úhradové vyhlášky by stomatologové veřejnému pojištění ušetřili asi miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

Změna úhradové vyhlášky by se ale týkala jen lidí v produktivním věku, od 18 do 65 let. Navíc Heger počítá i se zavedením dalších výjimek, aby tak minimalizoval sociální dopady. „Pokud by mělo dojít k redukcím úhrad ze zdravotního pojištění některých výkonů jako jsou například z části výplně, tak tam bude potřeba výjimky připravit,“ řekl Heger.

Pojišťovny teď platí zubařům za amalgámovou plombu přes 200 korun. Lékaři ale chtějí zhruba dvojnásobek.

Ministerstvo se nechalo inspirovat Dánskem, kde podle Hegera díky přímé finanční motivaci došlo k větší prevenci a zajištění lepší péči Dánů o chrup a méně zubních kazů.

Prostředky, které by se navíc tímto způsobem ušetřily, by podle ministra měly směřovat na prevenci i na krytí zákroků, na které se peněz nedostává: „To jest péče o malé děti, která je mimořádně obtížná, je podfinancovaná, lékaři se jí vyhýbají a nechtějí je přijímat.“

Ministerstvo zdravotnictví už připravuje konkrétní změnu právních předpisů, která by měla placení amalgámových plomb pacienty umožnit.

Martin Drtina, Lenka Rafaelová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme