Agenti FBI obvinili jaderného fyzika ze špionáže pro Venezuelu

Americký úřad FBI zadržel jaderného fyzika a jeho manželku a obvinil je ze špionáže pro Venezuelu. Leonardo Mascheroni a jeho manželka podle obvinění slíbili provokatérovi informace, které by Venezuele pomohly sestrojit jedernou zbraň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mapa Venezuely

Mapa Venezuely

Pětasedmdesátiletý Leonardo Mascheroni je původem z Argentiny. On a jeho o osm let mladší manželka pracovali pro americký jaderný zbrojní program.

Podle obvinění nabídl před dvěma lety jaderný vědec nastrčenému agentovi FBI tajné informace. Ty měly Venezuele pomoci vybudovat během deseti let vlastní jaderný program. Navenek by sloužil k mírovému využití atomové energie, ve skutečnosti by kryl podzemní reaktor, který by produkoval obohacené plutonium použitelné pro atomovou bombu.

Venezuela nemá podle amerických úřadů s aférou nic společného. Provokatér FBI, který získal od manželů citlivé informace, jen předstíral, že pracuje na venezuelském velvyslanectví.

Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme